állás kalauz

Milyen a jó álláshirdetés?

Milyen a jó álláshirdetés?

Kép forrása: pixabay.com

Egy jó álláshirdetés felkelti és meg is tartja a figyelmet, a jó álláshirdetés célba ér, olyanokat talál meg, akik releváns tapasztalattal és képesítéssel rendelkező potenciális munkavállaló. A jó álláshirdetés nem feltétlenül az, amit a legtrendibbnek gondolunk. Hisz a célja nem az, hogy divatos legyen, hanem az, hogy segítségével megtalálj a cég a számára legideálisabb munkavállalót.

 

Alapkövetelmények

Az álláshirdetésnek vannak alapkövetelményei, melyek minden esetben szükségesek a jó álláshirdetéshez. Ilyen például, hogy egy hirdetésnek legyen címe, ez legyen figyelemfelkeltő és hatékony is egyben. Tartalmazza a munkakör megnevezését, de ne csak ennyit, ezen kívül pár vonzó dolgot sem árt belevinni, hogy a potenciális jelöltek felkapják rá a fejüket. A jó álláshirdetésnek, sőt, minden álláshirdetésnek tartalmaznia illik továbbá, hogy milyen fizetésre számíthat a jelentkező, hol kell dolgoznia, milyen vállalkozásnál, milyen feladatok várnak rá, ehhez milyen kulcsfontosságú követelmények szükségesek.

Felkelti a figyelmet, és meg is tartja

Az állás címe fontos része a hirdetésnek, ezen múlik, hogy valaki elolvassa-e a hirdetés többi részét, vagy egyszerűen továbbgörget. Az álláshirdetés címe azért is fontos, mert így a megfelelő keresési eredmények között jelenik meg a hirdetés, nagyobb a valószínűsége tehát, hogy azok találják meg, akik kifejezetten ilyen állásokat keresnek.

A fizetési kategória is fontos része a jó álláshirdetésnek, azonban sokan még ma sem teszik közzé, hogy leendő munkavállalójuk milyen juttatásokra számíthat. Pedig legalább egy tól-ig tartományban fontos lenne leírni, hogy mire számíthat a jelentkező, hisz sok felesleges körtől kímélheti meg magát a munkáltató és a munkavállaló is, hisz ez egy olyan pont, ahol találkozni kell az igényeknek.

A vállalkozás bemutatása is elengedhetetlen, még nagy cég esetén sem szabad azt gondolni, hogy mindenki tudja, hogy mivel is foglalkozik a cég. Miért jó itt dolgozni? Milyen előrelépési lehetőségek vannak? Ezek mind sokat számítanak.

Felelősség és munka – ez is alappillére egy jó ingyenes álláshirdetésnek, hogy közöljük, mire számíthat a jelentkező, mit fog csinálni a hétköznapokban, mit várnak el tőle az adott munkahelyen. Persze a pontos, részletes leírást majd a munkaköri leírásnak kell tartalmaznia, azonban a konkrétumokat már a jó álláshirdetésben is szerepelnie kellene. Ugyanígy fontos, hogy tisztázzuk, milyen képesítések, készségek birtokában kell lennie a jelentkezőknek. Így korrekt, hisz így a jelentkező is tudja, hogy megfelel-e a feltételeknek és a munkáltató is felesleges köröktől kíméli meg magát, ha tiszta szabályokat alkot.

(LM)