állás kalauz

Miért fontos az önéletrajz aktualizálása?

Miért fontos az önéletrajz aktualizálása?

Kép forrása: pexels.com

Nem árt időről időre elővenni és leporolni, felfrissíteni az önéletrajzot. Amikor új állást keresünk, fontos, hogy azt ne egy régi önéletrajzzal tegyük meg, hanem aktualizáljuk, frissítsük fel. Ha növelni szeretnénk esélyeinket, hogy megkapjuk álomállásunkat, formáljuk át önéletrajzunkat kifejezetten az adott állásra és a kísérőlevelet is céltudatosan fogalmazzuk meg.

 

Az önéletrajz testreszabásának kiindulópontja a munkaköri követelmények, valamint a megadott pozícióhoz szükséges képesítések megértése. Húzzunk tehát alá minden fontos, a készségeinkkel kapcsolatos kifejezést, figyeljünk azokra a szavakra, melyek relevánsak a pozíció szempontjából, vagy amelyek szerepelnek az álláshirdetésben. Tartsuk szemmel a speciális követelményeket, mint amilyen az iskolai végzettség, a képzés szintje, a szakmai tapasztalat és így tovább. Miután alaposan áttanulmányoztuk az álláshirdetést, finomhangoljuk magát az önéletrajzot, hogy megfeleljen ezeknek a követelményeknek. Érdemes tudni, hogy a nagyobb szervezetek szoftvereket is használnak az önéletrajzok szűrésére aszerint, hogy tartalmaznak-e bizonyos kulcsszavakat vagy sem.

Az önéletrajz összefoglaló része az egyik dolog, amit elolvas a felvételiztető. Használjuk ezt arra, hogy az adott kulcsszavak alapján kiemeljük pozitív tulajdonságainkat és eredményünket. Ha sok munkahelyünk volt, érdemes szelektálni, hogy azokat tüntessük fel az önéletrajzban, melyek relevánsak lehetnek az új munkakörnél is. Attól függően, hogy a releváns tapasztalat mikori, használhatunk fordított és sima kronológiát is.

A kísérlőlevél megfogalmazásakor pedig kerüljük a sablonokat, a közhelyeket, inkább valós példákkal mutassuk meg, hogy mire is vagyunk képesek. Nem feltétlenül a legnagyobb eredményeinkről kell beszámolni, inkább arról, azokról, melyek a most megpályázott munka szempontjából fontosak lehetnek. Ha pedig úgy érezzük, hogy elkészültünk az önéletrajzzal és a motivációs levéllel, olvassuk át újra alaposan és ha van rá lehetőség, kérjünk meg valakit, hogy szintén olvassa el.

#önéletrajz #állás #álláskalauz