állás kalauz

Melyik a legjobb állás?

Melyik a legjobb állás?

Kép forrása: pixabay.com

Pályája elején vagy épp karrierváltás előtt sokan felteszik maguknak ezt a kérdést, azonban a válasz nem is olyan egyszerű. Sokan a pénzben, fizetésben mérik azt, hogy egy állás jó-e vagy sem. Ez valóban fontos szempont, hiszen valamiből élni kell, és nem árt, ha az ember tisztességes fizetést kap a munkáért.

 

Fontos, hogy jól érezzük magunkat

Azonban ha olyan szempontból közelítjük meg a dolgot, hogy életünk egyharmadát a munkahelyen töltjük, az is fontossá válik, hogy hogy érezzük magunkat azon a helyen. Hisz hiába a magas bér, ha valaki frusztrált, stresszes, rosszul érzi magát, akkor ideje váltani. Mindannyian mások vagyunk, másra vágyunk, mást szeretünk, mást élvezünk. A munkában is ezt kell szem előtt tartani, hogy mi az, amit valójában szeretünk csinálni. Sokan a pénzt helyezik a fókuszba, mikor állást keresnek, és elvállalnak olyan munkát is, amiben nem tudnak önmaguk lenni. Vannak a magányos farkasok, mások nagy társaságban, csapatban tudnak jól dolgozni. Ezt mindenkinek magának kell megtapasztalnia.

A legjobb és a legrosszabb

Az egyik embernek lehet, hogy a legjobb munka a másik számára a legrosszabb. Van, akit motivál a stressz, a pörgés, a nyomás, mások inkább lassabb ritmusra vágynak. Mindenki másra vágyik, karrierre, pénzre, utazásra, fejlődésre. Vannak, akik mások segítésében tudnak igazán kiteljesedni. Gyerekekkel foglalkozni sokak számára igazi hivatás, mások a gyógyításban találják meg önmagukat és életcéljukat.

A legjobb fizetések

A munkaerőhiány már számos szektorban érezteti hatását, legyen szó akár az IT-szegmensről, akár a vendéglátásról. Vagy itt van az évek óta nehézségekkel küzdő építőipar. A jobb megélhetés reményében sokan távoztak külföldre, akik pedig itthon maradtak, kevesen vannak, olykor hónapokat kell várni egy-egy szakemberre. Az utánpótlás is akadozik, a fizikai munka, a szakmák elsajátítása kezd ugyan felértékelődni, de sokan a felsőoktatásban látják a jövőt, a lehetőséget. Ha a fizetéseket nézzük, nagy eltéréseket látunk egy-egy szektoron belül is, általánosságban azonban elmondható, hogy a cégvezetés, a banki szektor, a gyógyszeripar, az informatika területén magasak a fizetések.

Karrierváltók

Mi leszel, ha nagy leszel? A kérdést már a legkisebbek is megkapják, a válasz pedig mindig más és más, ahogy növünk, úgy változunk. Azonban fontos, hogy a vágyakat és a lehetőségeket szinkronba hozzuk, és olyan munkát vállaljunk, amit szeretünk és a képesítésünk, tapasztalatunk is megvan hozzá. Sokan a kiégés első jeleinek felismerésekor gondolkodnak el a váltáson és kérik szakember segítségét. Érdemes a nagy döntések, váltások előtt alaposan átgondolni, hogy mire is vágyunk igazán.

(LM)