állás kalauz

Még gyengélkedik a vendéglátóipar, de már jobb a helyzet

Még gyengélkedik a vendéglátóipar, de már jobb a helyzet

Kép forrása: pexels.com

Hazánkban is számos szektorban van jelentős munkaerőhiány, ezek egyike pedig a vendéglátóipar. Ami az elmúlt időszakban erősödni látszik, köszönhető ez a bel- és külföldi turizmus erősödésének is. A vendéglátóiparban ma könnyű munkát találni, aki állást keres, számos lehetőség közül választhat.

 

A pandémia idején nagyon sokan otthagyták ezt a szektort, sok étterem nem is tudott talpon maradni a koronavírus-járvány idején a lezárások alatt, és a pályát elhagyók java része nem is szándékszik visszatérni. Üres álláshelyekből több ezernyit találunk, már csak munkaerőre van szükség.

Az idegenforgalom erősödik, újra érkeznek a külföldi turisták és a belföldi utazások száma is folyamatosan nő, az elmúlt évhez képest idén júniusban 14,7 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma, májusban pedig az előző májushoz képest 34,3 százalékkal. 2022 második negyedévében 46 százalékos növekedést mutatnak a statisztikák az előző év hasonló időszakához képest. Az idegenforgalom fellendülését ugyan bizonyos mértékben korlátozza a háború miatti óvatos magatartás, valamint az energia- és élelmiszerárak emelkedése, azonban az elemzők további lassú emelkedésre számítanak.

Emelkednek az árak és a bérek

A munkaerőhiányt a vendéglátósok elsősorban a bérek emelésével tudják enyhíteni, a magas bérek és az emelkedő alapanyagárak pedig egyértelműen viszik magukkal a vendéglátás árait is. Aki szakképzettként keres munkát, most egyértelműen előnyös helyzetben van, szinte az ország minden területén hiány van például szakácsokból. A vendéglátásban sokan kínálnak szezonális munkát, egyre több a diák foglalkoztatott is. A bérek természetesen nem mindenhol ugyanazok, általánosságban elmondható, hogy a kiemelt turisztikai régiókban, mint amilyen a Balaton vagy a Tisza-tó, magasabb fizetésre lehet számítani. Hamarosan vége a szezonnal, kérdés, hogy mi lesz szeptembertől a vendéglátással. Annyi biztos, hogy még most, a nyári időszakban is nagy a munkaerőhiány, vélhetően ez csak fokozódni fog a tanévkezdet után.

#álláskalauz #hírek