állás kalauz

Kérdések az állásinterjún

Kérdések az állásinterjún

Kép forrása: pixabay.com

Aki állásinterjúra megy, általában azt tartja a legfontosabbnak, hogy a kapott kérdésekre milyen választ adjon. Emellett azonban annak is nagy a jelentősége, hogy a jelentkező milyen kérdéseket tesz fel a reménybeli leendő munkáltatójának.

 

A felkészültség ugyanis azt is magában foglalja, hogy tudjuk, milyen kérdéseket tegyünk fel, hogyan fogalmazzuk meg ezeket. Hisz egy állásinterjú kétoldalú dolog, nem csak a munkáltató kíváncsi a jelentkezőre, hanem fordítva is. Nekünk is fel kell mérnünk, hogy milyen lehet az adott cégnél dolgozni, mire számíthatunk. Ezért jó, ha van a tarsolyunkban pár kérdés. Azonban ezekből se legyen túl sok, mert az visszatetszést kelthet, igyekezzünk a legfontosabbakat egyszerűen, illendőn megfogalmazni.

Aki nem kérdez, azt nem is érdekli?

Aki nem tesz fel kérdéseket, az is visszatetszést kelthet, hisz a munkáltató gondolhatja úgy, hogy az illetőt nem is érdekli az adott állás. Vagy mert nem gondolja komolyan a jelentkezést, vagy csak egy olyan ajánlatra van szüksége, mellyel adott esetben jobb anyagi helyzetbe kerülhet a jelenlegi munkahelyén. A kérdésekből, amiket mi teszünk fel, továbbá az is kiderül a munkáltató számára, hogy komolyan gondoljuk a jelentkezést és hogy hosszú távon gondolkodunk.

Kérdések, melyek jól jönnek az interjún

Ha megkérdezzük, hogy az adott pozícióban milyen karrierlehetőségeket lát a munkáltató, máris felhívjuk magunkra a figyelmet. Ez fontos a munkáltató számára is, hisz így látja, hogy a jelentkező szeretne tanulni, fejlődni, feljebb lépni. Másrészt a jelentkező számára is fontos, hogy ne betonozódjon be egy adott munkakörbe, pozícióba, ne stagnáljon, különösen ha fejlődni szeretne. Érdemes azt is megkérdezni, hogy miért hirdették meg az adott pozíciót. Előléptettek valakit, felmondott valaki, mi az ok? Ebből is ráláthatunk arra, hogy van-e lehetőség feljebb lépni.

Az is fontos kérdés, hogy a cég hogy méri a teljesítményt, hogy határozza meg a fizetésemelést. Hisz a pénz mindig motiváló erő. Fontos azért is, hisz ilyenkor kiderül, hogy milyen teljesítménymutatókra kell figyelni a jelentkezőnek. Van, ahol viszonylag gyakran, akár negyedévente sor kerül ilyen típusú értékelésre, mások évente, vagy akár kétévente térnek csak rá, ezt fontos tisztázni már az állásinterjún. Nem csak a teljesítményértékelés tekintetében, hanem a fizetésemeléskor is. Nem tiszteletlenség megkérdezni, hogy a cég hogyan és mikor dönt az éves fizetésemelésekről.

Aki tehát állásinterjúra készül, ne csak válaszokkal tegye, hanem kérdésekkel is, hisz ez az ő döntését is segíteni fogja.

(LM)