állás kalauz

Hogy kérjünk fizetésemelést?

Hogy kérjünk fizetésemelést?

Kép forrása: pexels.com

Ideális esetben a munkavállaló a számára épp elég kihívást tartogató, élvezetes munkát végzi olyan fizetésért, amivel elégedett, a munkáltató pedig boldog, mert mindenki együtt dolgozik a cég sikeréért.

 

A valóságban azonban ez a legtöbb esetben nem így van, feszül valamiféle ellentét a munkáltató és munkaadó között, még akkor is, ha ez kimondatlan. A feszültség egyik forrása pedig olykor maga a fizetés, amiről a legkevésbé sem az ember közvetlen felettese tehet. Amikor valaki úgy érzi, hogy nincs megbecsülve anyagilag, olykor idegessé válik, feszült lesz a mindennapokban, olykor akár évek is eltelhetnek, míg végül rászánja magát, hogy fizetésemelést kérjen.

Gyakorlás és magabiztosság

Hogy miért is olyan nehéz ez? Mert félünk az elutasítástól és már eleve az a szituáció is félelmetesnek tűnik, hogy egyáltalán megkérdezzük a főnökünket az emelésről. Ilyenkor jó, ha előre felkészülünk arra, hogy mit is fogunk mondani. Amikor keményen dolgozunk, túlteljesítjük a vállalásainkat, természetes dolog, hogy szeretnénk fizetésemelést, mert úgy érezzük, hogy megérdemeljük. Ha emlékeztetjük magunkat az elért eredményeinkre, máris megnő az önbizalmunk és ezt vigyük magunkkal a megbeszélésre is, ahol majd fizetésemelést kérünk. Nyugodtan próbáljuk el, hogy mit fogunk mondani a főnökünknek, hiszen amikor idegesek vagyunk, gyakran már az első pár mondatba belekavarodunk. Ezt nyugodtan leírhatjuk és gyakorolhatjuk is előtte, mondjuk ki hangosan, hogy mit is fogunk mondani. Amikor pedig ezt élesben megtesszük, akkor máris megvan a kezdő lökés, magabiztosság. 

Mielőtt azonban fizetésemelést kérnénk, nézzünk utána, hogy mennyit keresnek a hasonló szinten dolgozó kollégák, illetve a hasonló méretű szervezetek munkatársai. Ez egy újabb érv, újabb alap is lehet, ha a jelenlegi fizetésünk nincs összhangban a versenyképes piaci fizetéssel. Ha pedig nemleges választ kapunk, akkor se keseredjünk el, legalább elindult valamiféle kommunikáció a bérünkről, melyet leghamarabb fél év múlva újra elővehetünk.

#álláskalauz #fizetés #munka #állás