állás kalauz

Hogy használjuk a LinkedIn-t az álláskeresésre?

Hogy használjuk a LinkedIn-t az álláskeresésre?

Kép forrása: pixabay.com

A LinkedIn egy folyamatosan, dinamikusan fejlődő felület, ami mellett nem mehetünk el tétlenül. A munka világában már elkerülhetetlen, hogy rendelkezzünk LinkedIn profillal, azonban nem szabad arra számítani, hogy ha munkát keresünk, akkor majd a fejvadászok ott megtalálnak.

 

Aktívan kell használnunk a felületet akkor is, ha a portfóliónkat építjük, akkor is, ha éppen munkát keresünk. Hogy hogyan? A LinkedIn nem csak egy online önéletrajz, hanem egy fontos terepe a munkáltatók és a munkát keresőknek, egy online tér, ahol a szálak hamarabb összeérhetnek.

Az álomállás nyomában

A legfontosabb lépés egy profil létrehozása, ne gondoljuk azonban, hogy ezt elég egyszer megtenni. A profilunkat érdemes finomítgatni, módosítani, kiegészíteni. Az algoritmusok is szeretik az aktivitást, ez pedig növeli az esélyét annak, hogy a potenciális munkaadónk ránk bukkannak. Talán mondani sem kellene, de mégis fontos, hogy profi fotót töltsünk fel magunkról. Ne egy buta szelfit és ne hagyjuk üresen a fotó helyét, vállaljuk azt, hogy kik is vagyunk. Sugalljuk azt a fotóval, hogy megbízhatók, megközelíthetők vagyunk, hogy jó velünk együtt dolgozni. A LinkedIn-en lehetőség van borítóképet is feltölteni, használjuk ki ezt a lehetőséget, ha például grafikusok vagyunk.

Bemutatkozás, főcím

Tűnjünk ki a tömegből, már az első sorokkal ragadjuk magunkhoz a figyelmet. Ne legyünk unalmasak, de különcök sem. Válasszunk olyan kulcsszavakat, melyek alapján könnyen ránk találhatnak. Sokan a kulcsszavak alapján keresgélnek, a képességeink alapján mi is nézzük meg, melyek vonatkozhatnak ránk. Legyünk büszkék eredményeinkre, sikereinkre, mindezt pedig röviden tálaljuk a profilunkat látogatók számára.

Mindenképp adjuk meg elérhetőségünket, ennek pedig a legjobb módja, ha saját weboldallal rendelkezünk és annak a linkjét csatoljuk. Egy magán e-mail-cím kevésbé profi, ráadásul előfordulhat, hogy a fontos levelek a spam mappába kerülnek. A weboldalunkra kattintva ráadásul a munkáltató még pontosabb képet kap rólunk, munkánkról.

Kezdőként se keseredjünk el, hogy üres a profilunk, számoljunk be gyakorlati tapasztalatainkról, viszgaeredményeinkről, releváns önkéntes munkákról, az elvégzett tanfolyamokról. Ne csak azt mondjuk el, hogy mit csináltunk, hanem azt is, hogy mit szeretnénk jövőben. Milyen terveink, karriercéljaink vannak, és ezekért mit vagyunk hajlandóak tenni. Tanulni? Távol otthonunkról munkát vállalni? Ezek mind nagyon fontosak, ha munkát keresünk.

A LinkedIn egy nagyszerű felület arra, hogy a munkáltatók és a munkavállalók találkozzanak egymással, használjuk ki a lehetőségeit.

(LM)