állás kalauz

Hibák az önéletrajzban – ne kövessük el őket

Hibák az önéletrajzban – ne kövessük el őket

Kép forrása: pixabay.com

Egy  jó önéletrajz kiemelkedik a tömegből, felhívja a figyelmet a képességeinkre, tapasztalatunkra, vonzó és modern. Sokat olvashatunk arról, hogy milyen a jó önéletrajz, azonban kevesebb szó esik arról, hogy milyen hibákat követhetünk el az önéletrajz készítésekor.

 

A jó önéletrajz nem hevenyészett munka, rá kell szánni az időt, érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen is legyen. Terveket készíteni, megmutatni barátainknak, hogy ők mit gondolnak róla, milyen az első benyomásuk. Vannak olyan dolgok, melyeket előszeretettel jelenít meg a nagy többség az önéletrajzában, ennek ellenére a munkáltatókat inkább elriasztja. Nézzük, melyek is ezek.

Helyesírás, betűtípus?

Az persze alap, hogy az önéletrajz helyesírásában ne legyen hiba, mint ahogy az is, hogy a választott betűtípus vagy betűtípusok könnyen olvashatók, esztétikusak legyenek. A helyesírási hibák óriási visszatetszést keltenek a munkáltatóban, hisz azt sugallják, hogy az illető hanyag, nem érdekli a dolog. Ugyanígy hiba, ha olyan állásra nyújtunk be pályázatot, melyhez nincs meg a megfelelő képesítésünk. Persze a mai világ attól hangos, hogy ne értékeljük alul magunkat, és ez fontos is, de az is nagyon fontos, hogy jelentősen alulképzetten ne pályázzunk meg egy adott állást. 

Bő lére eresztve

Az is nagyon fontos, hogy ne terheljük a munkáltatót csupa olyan dolog ismertetésével, felsorolásával, ami az adott állás szempontjából nem is fontos. Szorítkozzunk a lényegre, arra, ami az állás szempontjából fontos. A hobbik sokszor helyet kapnak az önéletrajzban, de csak akkor tegyük ezt meg, ha olyan hobbink van, aminek előnyeit a munkáltató is élvezheti. Például az idegen nyelvek tanulása, vagy a sportolás, amiről kiderül, hogy elszántak és kitartóak vagyunk.

Az sem ideális, ha túl sok előző munkahellyel rendelkezik a pályázó, ez nagyon sok kérdést felvet a munkáltatóban. Ha több egy évnél rövidebb munkaviszony van a hátunk mögött, az gyanakodásra adhat okot, hogy nem is igazán szeretjük magunkat elkötelezni. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy több oldalas önéletrajzot nyújtanak be. A jó önéletrajz egy oldal, ez alap.

Sokan használnak divatosnak gondolt szavakat, ami szintén nem jó megoldás az önéletrajznál. A jól hangzó, nagy szavak inkább kényelmetlenek, értelmetlenek. És végül még egy hiba, amit sokan elkövetnek. Nem írnak kísérőlevelet, holott a pályázat megköveteli azt. Ezért nagyon fontos többször is elolvasni a pályázati kiírást, az álláshirdetést, utána pedig ellenőrizni, hogy mindent betartottunk-e.

(LM)