állás kalauz

Grafton: Magyarországon kiemelkedő kereseti lehetőséget biztosít az IT-szektor

Grafton: Magyarországon kiemelkedő kereseti lehetőséget biztosít az IT-szektor

Kép forrása: pexels.com

Magyarországon kiemelkedő kereseti lehetőséget biztosít az IT-szektor, ahol már a havi 1,5-2 millió forintos bruttó fizetés sem ritka egyes pozíciókban, bruttó 1 millió forint körüli fizetés azonban a pénzügy területén és az SSC-knél (shared service center) is elérhető.

 

A munkaerőpiaci szolgáltató több mint tízezer munkavállaló juttatási csomagjának felhasználásával készítette el idei felmérését. Az IT-szektorban a vállalatok többsége idén az év első felében 5-15 százalék közötti béremelést adott. Ennek köszönhetően már az 1-3 év munka tapasztalattal rendelkezőknél is megjelentek a bruttó 1 millió forint feletti fizetések. A 3 évnél régebben egy cégnél dolgozó IT-szakembereknél pedig már nem ritka a 1,5 millió forintos, míg a legalább 6 év tapasztalattal rendelkezőknél (seniorok) a 2 millió forintos fizetés.

Farkas Tamás, a Grafton üzletágvezetője rámutatott, a koronavírus-járvány okozta digitalizáció miatt még inkább megnőtt a kereslet az IT-szakemberekre, ami hatással volt a bérükre is.  Az elemzés kitért arra is, hogy a nyugat-európai vállalatok egyre több folyamatot szerveznek ki Kelet-Közép-Európába, ahol Magyarország pozíciója kedvező, hiszen a teljes bérköltség alacsonyabb, mint a versenytárs országokban.

Az általános pénzügyi-számviteli tudással, könyvelési ismerettel rendelkezőkért minden iparág kiélezett harcot vív. A pénzügyi területen dolgozók negyede 10 és 20 százalék közötti, tízből egy dolgozó pedig 20 százalék feletti béremelést kapott. Ezáltal a kezdő fizetés a könyvelőknél 400 ezer forint körül mozog, a főkönyvelők viszont 900 ezer és 1,3 millió forint között keresnek. A feldolgozóiparban egy tapasztalt CNC operátor akár bruttó 700 ezer forintot, egy PLC-programozó pedig 950 ezer forintot is kereshet.

Farkas Tamás: nehéz ezekre a pozíciókra képzett dolgozókat találni, ennek köszönhető, hogy a bérük ilyen ütemben zárkózik fel. A következő hónapok turbulensek lehetnek a munkaerőpiacon. A rezsiszámlák növekedése ugyanis sokkoló hatással lesz a dolgozókra. Ahol jövő januárban nem lesz inflációkövető béremelés, ott megnőhet a fluktuáció, a dolgozók új munkahely után nézhetnek.

#álláskalauz