állás kalauz

Érvek és ellenérvek – fókuszban a home office

Érvek és ellenérvek – fókuszban a home office

Kép forrása: pexels.com

A pandémia idején egyre többen kényserültek home office-ba, tehát arra, hogy otthonról dolgozzanak. Az első riadalmak után szép lassan alkalmazkodott az ember az új helyzethez, számos platform ekkor indult igazán fejlődésnek, ami megkönnyítette a távoli munkavégzést és kommunikációt. Ma már egyre többen vágynak arra, hogy otthonról dolgozzanak, azonban nem árt tisztában lenni a home office hátrányaival sem.

 

Az egyik érv a home office mellett, hogy a munka és a magánélet jobban egyensúlyban tartható, az emberek jobban tudják kezelni kötelezettségeiket, legyenek azok akár munkával kapcsolatosak, akár nem. Az egyik legnagyobb előny, hogy úgy alakíthatjuk munkanapjainkat, ahogy szeretnénk. Egy nehéz feladat után egy pár perces séta a ház körül? Egy fontos megbeszélés előtt egy negyed órányi meditáció? Erre a home office-ban mind lehetőség van.

Ráadásul aki home office-ban dolgozik, annak nem kell a munkába járásra plusz időt fordítania. Az ingázás fárasztó, ráadásul tanulmányok kimutatták, hogy negatívan hat az egészségre és a boldogságra. Aki pedig otthonról dolgozik, annak több szabadideje lesz és a közérzete is javulni fog.

Az otthoni munkavégzés hátrányai 

Az otthoni munkavégzés magányos lehet, hisz az idő nagy részében egyedül vagyunk. Az elszigeteltség érzése pedig hosszú távon káros hatással is lehet a munkára és az egészségünkre nézve is. Fontos tehát, hogy szakítsuk időt a társas kapcsolatokra, még akkor is, ha ezt nem tudjuk személyesen megtenni, például iktassunk be egy virtuális kávézást egy munkatársunkkal.

Az egymással való kommunikáció is nehézségekbe ütközhet, hiszen különböző helyeken dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy a kommunikációhoz használt eszközöknek és stratégiáknak átgondolnak kell lenniük és az sem árt, ha profi eszközökkel és stabil internetkapcsolattal rendelkezünk. Amikor online meetingre kerül a sor, akkor legyünk következetesek, állítsunk fel ütemtervet, amit tartsunk is, így leszünk egyre hatékonyabbak.

#homeoffice #munka #otthonimunkavégzés