állás kalauz

Egyre több az álláshirdetés

Egyre több az álláshirdetés

Kép forrása: pixabay.com

A legfrissebb statisztikák szerint még mindig nagy a mozgás az álláspiacon, egyre több a meghirdetett állás. Aki keres, az talál – tartja a mondás, de az sem mindegy, hogy milyen áron.

 

Ma már az állást keresők egyre nagyobb igényekkel rendelkeznek, egyre több a munkalehetőség, egyre  nagyobbak az elvárások is. A munkavállalók ma már nem feltétlenül elégednek meg az első ajánlattal, sok tárgyalás akár hetekig, hónapokig is elhúzódik és gyakran nem is születik megegyezés.

Szükség van a szakmunkásokra

Vannak olyan szektorok, melyekben továbbra is jelentős a munkaerőhiány. Az álláshirdetések számának növekedéséből is látszik, hogy melyek azok a területek, ahol igencsak jól jönnének az új munkatársak. Ilyen terület a HR. Mérnökökre is egyre nagyobb szükség van, sőt, az ügyfélszolgálatokon dolgozók is bármikor el tudnak helyezkedni, egy év alatt duplázódott a nekik kínált állások száma. De nem csak ezeken a területeken nagy a kereslet, a logisztika, a gyártás, a szakmunka, a betanított munka iránti igény mind mind erősödött az elmúlt időszakban.

Home office, személyes jelenlét, hibrid munkavégzés?

A koronavírus járvány a munkaerőpiacot, a keresletet és a kínálatot is jelentősen átalakította, ezek a tendenciák még mindig tartanak. Ennek ékes példája a home office. Amikor a járványügyi intézkedések miatt sokan home office-ba kényszerültek, még nem is gondolták sem a munkaadók, sem a munkavállalók, hogy az otthoni munkavégzésnek milyen előnyei is vannak. Akkor  mindenki a kötelező kényszert látta benne, a munkaadók nem voltak biztosak abban, hogy munkavállalóik tudják ugyanazt a teljesítményt nyújtani. Azonban a kezdeti ingadozás után bebizonyosodott, hogy adott esetben a munkavállalók még jobban is teljesítenek, ha otthonról dolgoznak. Amint visszaállt a személyes munkavégzés lehetősége, sokan nem szerettek volna élni ezzel.

A hibrid munkavégzés sok cég életében azóta is jelen van, ez azt jelenti, hogy a munkatársak részben otthonról dolgoznak, de vannak olyan alkalmak, napok, amikor szükséges a személyes jelenlét. Az álláskeresők számára fontos szempont az is, hogy lehetőség van-e egy adott cégnél a home office-ra, vagy a hibrid munkavégzésre. Sokan ez alapján választják ki, hogy milyen állásra jelentkeznek.

A statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb munkavállalóra Budapesten és Pest megyében van szükség, ezen kívül Győr-Moson-Sopron megyébe és Zala megyébe szól a legtöbb álláshirdetés. Aki munkahelyet keres, érdemes feltérképeznie a lehetőségeket, hogy megtalálja a számára legjobb állást.

(LM)