állás kalauz

Diákmunka nem csak nyáron

Diákmunka nem csak nyáron

Kép forrása: pixabay.com

A nyári szünetben egyre több diák vállal munkát, és dolgozik a nyár egy részében, vagy egészében. Egyre többen vannak azok is, akik nemcsak nyáron, hanem egész évben dolgoznak. A tanulás melletti munkának azonban megvannak a maga szabályai. Diákmunkásnak az számít, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, fiatal munkavállalónak pedig az, aki még nem töltötte be a 18. életévét.

 

Mikortól dolgozhat egy gyerek?

A munka törvénykönyve 16 éves kort határoz meg, aki betölti a 16. életévét, vállalhat munkát, nemcsak nyáron, hanem az év teljes egészében. 16 év alattiak is foglalkoztathatók, azonban ehhez külön gyámhatósági engedély szükséges, és csak kulturális, művészeti, sport és hirdetési tevékenységet végezhetnek ezek a gyerekek. Fontos tudni, hogy minden esetben, amíg nem tölti be a gyermek a 18. életévét, a szülő, törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a gyermek munkát vállaljon.

A foglalkoztatás módja

A foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat is a törvény szabályozza, e szerint foglalkoztathatók a diákok munkaviszonyban, iskolaszövetkezet tagjaként, megbízással, idénymunkásként, alkalmi munkavállalóként. A napi munkaidő nem lehet több 8 óránál, a rendes szabadságon felül pedig évenként 5 munkanap pótszabadság is jár a fiatal munkavállalóknak, aki még nincs 18 éves.

A munkaviszony létesítéséhez a diákmunka esetében is szükség van munkaszerződésre, az alapbérnek pedig el kell érnie a minimálbér összegét. Az írásban kötött szerződésnek legalább az alapbért és a munkakört tartalmaznia kell. Ha alkalmi vagy idénymunkáról van szó, akkor ez nem kötelező.

Adók és járulékok

A diákok legnagyobb része iskolaszövetkezet tagjaként dolgozik, ez a munkáltató és a munkavállaló számára is kedvező, ennek feltétele a  nappali tagozatos hallgatói jogviszony. Ahhoz, hogy egy diák munkát vállaljon, szükséges az adóazonosító jel és természetesen a közterheket is meg kell fizetni. Járulékokat nem kell fizetni, minden diák jogosult ugyanis egészségügyi szolgáltatásokra, a hallgatói jogviszonya kezdetétől. Amennyiben nem iskolaszövetkezeten keresztül történik a foglalkoztatás, úgy a munkáltatónak le kell vonnia a bérből az egészségügyi hozzájárulást. Idén januártól egy új adókedvezményt vezettek be, e szerint 25 éves kor alatt nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Ez természetesen a diákmunkásokra is érvényes, így legyen szó akár iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatásról, akár saját maguk kössenek munkaszerződést, szja-t nem kell fizetniük.

Ki mire gyűjt?

Sokan időszakosan vállalnak diákként munkát, a nyári szünetben, egy-egy nyaralásra vagy fesztiválra gyűjtik így össze a pénzt. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik az év egészében dolgoznak, hisz a megélhetésükhöz szükséges az, hogy tanulás mellett munkát vállaljanak.

(LM)