állás kalauz

Az online állásinterjúra is jól fel kell készülni

Az online állásinterjúra is jól fel kell készülni

Kép forrása: pixabay.com

Állásinterjú online? Egyre gyakoribb, hisz a koronavírus-járvány igencsak átszabta a munka világát is. Sokan kényszerültek home office-ba és sokan ott is maradtak. Az álláspiac azonban a járvány idején és azóta is pörög. Ez a nagy lendület úgy tűnik, hogy nem enyhül, sok a lehetőség, nagy a kínálat.

 

A cégek jó része viszont nem állt vissza a személyes állásinterjúztatásra, megteszik inkább online. Ez nem jelenti azt, hogy ez az interjú ne lenne komoly, ne lenne tétje, ugyanolyan, mint a személyes, csak épp az online térben. Éppen ezért illik rá felkészülni.

Előnyök és hátrányok

Előny, hogy nem kell elutazni az állásinterjúra, ami egy plusz stresszforrás. Általában az online interjúk kötetlenebb formában zajlanak, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne nagy a tét. Az alap, hogy biztonságos internetkapcsolattal rendelkezzen az interjúzó, hisz kevés bosszantóbb dolog van annál, mint hogy lefagy a rendszer, megáll a kép, nincs hang. Ha ilyet tapasztal valaki, akkor se kezdjen el bosszankodni, főleg hangosan, hisz lehet, hogy a másik fél hallja és látja, hogy mit művelnek a túloldalon. Fontos, hogy aki online állásinterjúra készül, gondoskodjon arról, hogy olyan helyen legyen az interjú, ahol nem tudják megzavarni. Fontos a kamerakép ellenőrzése is, hogy az interjúztató lát-e majd bennünket rendesen,  nincs-e ellenfény a szobában, illetve az is fontos, hogy milyen hátteret lát a másik fél. Egy ottfelejtett ruhaszárító? Edények, ételmaradékok a konyhapulton? Ez nem vet jó fényt a jelentkezőre. A környezet tehát legyen letisztult, egyszerű és ügyeljünk arra, hogy ne legyen lehetőség megzavarni egy gyermeknek, vagy háziállatnak sem a beszélgetést.

Fontos az is, hogy ne pizsamában, melegítőben üljünk le interjúzni, egy ing, egy blúz tökéletesen jó választás. És gondoljunk arra, hogy hogy viselkednénk, ha személyesen lennénk jelen. Húzzuk ki magunkat, ne görnyedjünk előre, legyen bennünk tartás. Így magabiztos képest sugárzunk majd. Fontos, hogy mutatkozzunk be, hisz így tennénk egy személyes interjú esetén is, persze online a kézfogás elmarad, de valahogy el kell kezdeni a beszélgetést, és az online első találkozás is első találkozás.

Ami ugyanolyan

Egy állásinterjúra érdemes példákkal, konkrét esetekkel készülni, melyek valósabb képet nyújtanak a jelentkezőről. És fontos az is, hogy legyenek kérdéseink, ezeket pedig bátran tegyük is fel. Az interjút mindig az interjúztató zárja le, és köszön el a jelentkezőtől. Innentől pedig már minden a megszokott mederben zajlik.

(LM)