állás kalauz

Az önéletrajzírás szabályai, amit minden munkaadó figyel

Az önéletrajzírás szabályai, amit minden munkaadó figyel

Kép forrása: pixabay.com

A túljelentkezés azt jelenti, hogy egy munkára lényegesen több önéletrajz érkezik be, tehát nagyon sok emberrel kell felvenned a harcot. Amikor leülsz, hogy összeírd a tapasztalataidat, akkor nem elég egy gyenge felsorolás. Képzeld el, ahogy a cég alkalmazottja unottan lapozgatja át az önéletrajzokat, és mindenhol ugyanazt a pár sort látja. Biztos, hogy nem fogja észrevenni a tiédet.

 

Nagyon fontos, hogy képes legyél a szemléletmódváltásra, és megpróbáld a leendő főnököd szemszögéből nézni az üres papírt. Egyetlen oldalon kell megfogalmaznod, hogy miért téged válasszon, mi az, amit te tudsz adni neki, a többiek viszont nem. Ebből következik, hogy nem akkor fogsz munkát találni, ha minden egyes ajánlatot kihasználsz, hogy beküld az önéletrajzodat. A lényeg, hogy megtaláld azt a hármat vagy négyet, ami tényleg neked való, és olyan szintre fejleszd a fogalmazásodat, hogy ők biztosan elolvassák.

Ne küldd be azonnal

Elsőre nem kell jól mennie az írásnak, úgyhogy nyugodtan készíts egy hosszabb változatot. Írj bele mindent, ami eszedbe jut, majd igyál egy kávét, és kezdj el szűrni. Nem muszáj csak a hivatalos tapasztalatra gondolni, nyugodtan beleírhatod, ha egy munka javított az életeden, vagy megtanított valami újat. Ha pedig azt érzed, hogy rengeteg kevésbé fontos dolgot tudsz kihúzni a lapról, akkor képzeletben hátba veregetheted magad, hiszen van miből kihúzni.

A következő lépés az ajánlatok keresése. Válaszd ki a kedvenceidet, és próbáld meg kitalálni, hogy milyen tulajdonságokat várnának el az új alkalmazottól, hogy utána bele tudd írni az önéletrajzba. Nagyon figyelj a fogalmazásra, hiszen a nagyszerű kommunikációs képesség akkora sablon, hogy át fognak siklani felette. Ez a pont még fontosabbá válik, ha valamilyen kreatív munkára adod le a jelentkezésedet.

Végül jöhet a külalak. Használj színeket, és válaszd meg jól a képedet. Egy komoly álláshoz illik a nyakkendő, de egy kis létszámú, fiatalos munkához a mosolygós kép is illeszkedni fog, bár a laza póló helyett még mindig maradj az ingnél vagy a blúznál.

(LM)