állás kalauz

Állást keresni nem is olyan egyszerű

Állást keresni nem is olyan egyszerű

Kép forrása: pexels.com

Legyen szó bármely szektorról, aki keresett már állást, maga is megtapasztalhatta, hogy nem is olyan egyszerű folyamat. Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen lehetőségeink vannak, milyen a képzettségünk, a szakmai tapasztalatunk, melyek azok az állások, amikre bátran pályázhatunk.

 

Sokan pályáznak meg olyan állásokat, ahol nem felelnek meg a kritériumok mindegyikének, a visszautasítások azonban előbb-utóbb nyomot hagynak az emberben. Természetesen nem kaphatunk meg minden állást, de figyeljünk arra, hogy csak olyanra pályázzunk, amire van esélyünk.

Ne várjuk az egyetlen, álomlehetőséget, keressünk, kutassunk, használjuk az internetet és saját kapcsolati hálónkat is. Gondoljuk át, hogy érdemes-e toborzó irodával együtt dolgoznunk, ők ugyanis sok terhet levehetnek a vállunkról. Amikor pedig mi magunk eredünk a legjobb állások nyomába, ne töltsük feleslegesen az időt a böngészéssel, használjunk keresőszavakat, kulcsszavakat, így nem folyik majd ki a kezünkből az idő.

A keresési feltételek

Ha szűkítjük a keresési feltételeket, akkor több releváns találatot kapunk és kevesebb nem releváns álláshirdetést kell átnéznünk. Ezzel időt spórolhatunk, azonban nemcsak az internetet hívhatjuk segítségül, ha állást keresünk. Szakmai-baráti kapcsolatainkat is megkérhetjük, hogy járnanak nyitott szemmel, de ugyanígy, ha tagjai vagyunk valamely szakmai szervezetnek, ott is tájékozódhatunk. Vagy akár az egyetemen is kereshetünk öregdiák-szervezetet, egykori egyetemi csoporttársainkkal is felvehetjük a kapcsolatot.

Elébe is mehetünk a dolgoknak azzal, ha készítünk egy listát azokról a vállalatokról, ahol szívesen dolgoznánk. Nézzünk utána ezeknek a cégeknek és keressünk kapcsolatokat, derítsünk ki belső információkat és csapjunk le a lehetőségekre, amint azok elérhetővé válnak. Nem is kell feltétlenül megvárni, amíg meghirdetnek egy állást, küldjük el önéletrajzunkat és motivációs levelünket, hogy ha bármilyen üresedés keletkezik, mi már ott legyünk a lista elején.

#állás #munka #álláskeresés #álláskalauz