állás kalauz

A munka hőseivel nem mindig könnyű

A munka hőseivel nem mindig könnyű

Kép forrása: pixabay.com

A munka hőse nem az, aki éjt nappallá téve dolgozik, aki mindenre igent mond, aki túlterheli magát, aki képtelen nem a munkára gondolni. Sokan szeretnének a munka hősévé válni, és valamiképp ezt összefüggésbe hozzák a mártír-léttel. Pedig ennek nem kellene így lennie.

 

A munka hőse nem mártír, nem áldozat, nem egy lábtörlő, akibe mindenki beletörölheti a lábát a munkahelyen. Nem attól lesz valaki a munka hőse, hogy elsőként ér be és utolsóként távozik a munkahelyéről.

Miért akarunk hősök lenni?

Elsőként tegyük fel ezt a kérdést magunknak. Hős nem csak az akar lenni, aki nárcisztikus, elég, ha olyan az egyéniségünk, hogy szeretnénk kitűnni a tömegből. Hősnek lenni azt jelenti, hogy arra törekszünk, hogy megkülönböztessük magunkat. Azáltal, hogy olyan problémamegoldásokat kínálunk, amiket más nem. Olyan célokat tűzünk ki és érünk el, amiket más nem. A  hősök önállóak, saját gondolataikat viszik véghez, analitikus képességük lenyűgöző. A munka hőseinél vigyázni kell arra, hogy egy hős kevésbé képes az együttműködésre, a szervezetnek ez pedig nem biztos, hogy jót tesz.

Mitől hős a hős?

A hősies vezetők rendelkeznek célokkal és jövőképpel, az ezekkel kapcsolatos kérdésekre pedig meggyőző válaszokat adnak. Fontos számukra, hogy nyomot hagyjanak ott, ahol jártak és hogy folyamatosan haladjanak előre, felfelé a ranglétrán. A munka hőseit a vezető pozíciókban találjuk meg a legtöbbször, döntéshozóként, a legavatottabb, legokosabb, legtapasztaltabb emberek ők, akik mindig tudják, hogy mit kell tenniük.

Mint hősök, az egyéni célokat preferálják és bár elismerik a csapatmunka hatékonyságát, és hasznát, mégis az egyének teljesítményét tartják szem előtt. Stratégiában gondolkodnak, az olyan feladatokat pedig, melyeknél erre van lehetőség, áthárítják. Ennek azonban nem az együttműködés a célja, hanem a saját dolguk megkönnyítése. Jutalmazzák az önállóságot és az egyéni erőfeszítést, és az olyan alkalmazottakat kedvelik, akikkel nincs sok dolguk. Az embernél mindig fontosabb a cél, a célok elérése. Egyes alkalmazottaknak szükségük lehet irányításra, motivációra, ezt azonban nem a hősies vezetőtől fogják megkapni.

Kommunikációjukban a hősies vezetők az egyirányú kommunikáció hívei, úgy érzik ugyanis, hogy fontos üzenetet kell átadniuk, szükségük van arra, hogy az emberek meghallgassák őket. Ez azonban kevésbé hatékony, különösen akkor, ha csapatmunkákról van szó. A hősies vezetők mégis jót tesznek a cégek, vállalatok életében, fontos azonban, hogy kezelni tudja mindenki az ilyen típusú embereket. A hősök bátrak, kiállnak elveikért, ritkán tévednek, és ha sokszor nem is könnyű velük, azért megkérdőjelezhetetlen a jelentőségük.

#munka #job #állás #karrier