állás kalauz

A legjobb állások nyomában

A legjobb állások nyomában

Kép forrása: pixabay.com

Amikor valaki pályaválasztáson töri a fejét, karriert vált, kilép az egyetemről, középiskolából, de bármelyik élethelyzetben elgondolkodhat az ember a kérdésen, hogy melyik a legjobb állás? Erre nincs egyetemesen igaz válasz, nincs egy rangsor, hogy melyek a legjobb munkák, hisz ezt mindenkinek magának kell megvizsgálnia. A legjobb állás tehát egy szubjektív dolog.

 

Hogy mitől jó egy állás? Attól, hogy valaki olyan munkát végez, amit élvez, amiben tud fejlődni, ami kihívásokat jelent, amiben hosszú időn át motivált tud maradni. És amit meg is fizetnek. Fontos az is, hogy milyen környezetben, közegben végzi ezt az állást. Hisz egy rossz munkahely még a legjobb munkát is tönkre tudja tenni. A környezet tehát legalább olyan fontos, mint maga a munka.

Nem minden a pénz

Az időnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, fontos, hogy jól érezzük magunkat, úgy, hogy közben élvezzük azt is, amilyen munkát végzünk. Sokan úgy tekintenek a munkára, hogy az egyfajta kötelező rossz, amiért pénzt kapunk, amitől aztán boldogok lehetünk. Hisz olyan dolgokat vásárolhatunk, melyek elfeledtetik velünk azt, hogy milyen rosszul érezzük magunkat a munkahelyünkön. Olyan ez, mint egy ördögi kör, azonban van belőle kiút.

A legjobb munkahely nem csak álom, nem csak egy idea, a vasárnap estéknek nem kell feltétlenül a szorongásról szólnia, hogy mindjárt hétfő, menni kell dolgozni. Egy olyan helyre, amit nem szeretünk, olyan munkát végezni, amit nem élvezünk. A munkát lehet élvezni, mint ahogy a munkahelyen is lehetünk jól. Létezik ilyen közeg, fontos, hogy felismerjük, hogy a munka nem csak a fizetésről szól, hogy ha rosszul érezzük magunkat a munkahelyen, azt egy idő után a szervezetünk is jelezni fogja. Betegségek formájában, szomorúság, depresszió törhet ránk és hiába gondoljuk úgy, hogy ez természetes, hisz a munka már csak ilyen. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy nem feltétlenül kell így lennie. A munka okozhat örömet, sőt, az lenne a természetes, ha így lenne.

Fontos, hogy mi okoz örömet, miben vagyunk jók

Aki tehát pályaválasztás előtt áll, karrierjét tervezi, munkahelyet szeretne váltani, próbálja meg elsőként azt megkeresni, hogy mi az, amiben örömét leli. Napjainkban sok sikersztorival találkozhatunk, hogy emberek 20-30 év „taposómalom” után nekiálltak vágyaikat megvalósítani és milyen sikereket értek el. Ők tudják, hogy a legjobb állás, a legjobb munka öröm és bár vélhetően sokkal többet dolgoznak, mint annak előtte, mégis boldogabbak. A lehetőségeket és az igényeket, álmokat mérjük fel, és higgyünk magunkban.

(LM)