állás kalauz

7 dolog amit ne csináljunk inkább az állásinterjúkon

7 dolog amit ne csináljunk inkább az állásinterjúkon

Kép forrása: pixabay.com

Bár manapság már egyre lazábban folynak a felvételiztető beszélgetések, vannak azért olyan szabályok, amelyeket illő betartanunk. Noha a fiatalos, startup jellegű cégek nem követelik meg a formális öltözetet interjúkon és a tegeződés is természetes, a rugalmas időbeosztás és a babzsákos pihenőszoba pedig már-már kötelező, a legtöbb cégnél még nem örülnek ha túl lazára vesszük a figurát a legelső találkozó alkalmával.

 

Összegyűjtöttünk 7 tanácsot, amelyet érdemes megfogadni, ha jó benyomást akarunk kelteni az interjúztatókban és nem akarunk egyből egy nagy fekete ponttal indítani.

1. Ne jelenjünk meg kirívó ruhában ami nem takar túl sokat (miniszoknya, mélyen kivágott felső) – pláne akkor ne, ha férfiak vagyunk!

2. Sapkában, napszemüvegben érkezni még elmegy, de az interjú alatt vegyük le a kiegészítőket és tartsunk szemkontaktust a HR-es munkatárssal.

3. Ne keveredjünk konfliktusba sem az interjúztatóval, sem pedig más alkalmazottakkal és ne nyilatkozzunk degradáló módon a cégről ahová jelentkezünk.

4. Ne legyünk pofátlanok. Például teljesen abszurd dolog az interjú végén elkérni a parkolási vagy utazási költséget, esetleg felszámolni a munkaórát amit elveszítettünk az interjú miatt.

5. Még ha nem is tetszik nekünk a fizetési ajánlat, próbáljuk ne elbagatellizálni vagy viccet csinálni a témából. Érveljünk komolyan, miért éri meg magasabb óradíjat adni számunkra.

6. Legyünk pedánsak. Öltözzünk szépen, igényesen és ne úgy nézzünk ki mint aki két napja nem aludt, nem mosakodott. A fogmosás, borotválkozás és a hajmosás kötelező elemei a normális megjelenésnek.

7. Semmiképpen ne használjunk tudatmódosító szereket. Badarság azt gondolni, hogy egy kis pálinka majd bátrabbá tesz az interjún. Arról pedig inkább ne is kérdezősködjünk, hogy munka előtt vagy alatt végeznek-e drogtesztet vagy mérik-e az alkoholszintet.

(LM)