Programok

Túrabeszámoló az első arBORtúráról

Túrabeszámoló az első arBORtúráról

Kép forrása: arBORtúra

Júniusban, egy verőfényes délutánon indult a hagyományteremtő, első arBORtúra a Budai Arborétumban, a Villányi úton. Kezdet kezdetén, már délután kettőkor megjelent néhány elszánt borbarát, hogy az árnyas fák alatt részt vegyen ezen a rendhagyó boros pikniken. Sokáig sétálgattak, kóstolgattak, mígnem elégedetten távoztak. Az első fecskéket hamarosan újak követték, és a délután folyamán számos érdeklődő jelent meg a parkban. A harminc kiállító a kert gyalogos ösvénye mellett várta színes kínálatával az érdeklődőket. A fák, bokrok mentén, a kisebb-nagyobb tisztásokon igazi piknik hangulat uralkodott.

 

A kertben kevésbé volt forró a levegő mint a város felforrósodott aszfaltrengetegében. Itt, rövid sétára a Körtértől az arborétum számos pontján lehetett hűsölni a kellemes borokat kóstolgatva. Akik még komolyabb hűsülésre vágytak, azok természetbarát, nád párakapu alatt is hűthették magukat. A jeget a szervezők a borok hűtésére tartogatták: ennek köszönhetően végig lehetett jégbehűtött borokat ízlelni.

Úgy lehettünk a természetben, a növényritkaságok között, hogy ki sem kellett lépni a városból.

Napozó ágyak, napernyők és padok, asztalok adták a tárgyi keretet a rendezvényhez. Ahogy alkonyodott egyre több bortúrázó jelent meg a borok és a természet titkait fürkészve. Az árnyékból hangszórókból kellemes, s néha lendületes háttérzene szólt, mintegy ritmust adva a kellemes mélázáshoz. Fiatal arcok hevültek, boros poharakat értőn mozgatva csoportok verődtek össze a lassan szürkülő zöldben.

Az ízek, bortípusok komoly kavalkádjából válogatva lehetett kóstolgatni: a könnyű, reduktív fehéren át a divatos rozékat is kipróbálva, akár merészen a könnyed, gyümölcsös, majd testes vörösekig. Néhány ismert pincészet mellett számos olyan termelő is bemutatta borait, akik talán kevésbé ismertek a nagyközönség számára. Szeretettel, odaadással mutatták be kincseiket. Csak ki kellett nyúlni érte, és kézzelfoghatóvá, fogyaszthatóvá vált ez az egyedi gasztronómiai élmény. A borok mellé sajtokat, kolbászokat, de még hamburgereket is lehetett kóstolni. Mindenki talált a saját ízlésének megfelelő nedűt és falatokat. Kistermelők egész sora gazdagította kézműves élelmiszerekkel a választékot, kedvesen ajánlva szörpöket, mézeskalácsot, aszaltgyümölcsöt, levendulakészítményt és még számos finomságot. Az esti órákban a park átalakult: mintha egy kis varázserdő elevenedett volna meg, színes fényeivel elringatva, invitálva a maradásra. Színes bokorbozontok, fák folyékonynak látszó karjai kínálták kóstolásra a termelők borait, az esthez illő ízeket.

Elégedetten állapíthattuk meg az est beköszöntével, hogy baráti társaságok gyűrűjében, jó hangulatban, utánozhatatlanul szép, élő környezetben, megvalósult a szervezők célkitűzése: az arBORtúra új formába és környezetbe helyezte a borkóstolás élményét. Úgy élvezhettük a kiváló ízeket, hogy közben játékos formában még néhány ismeretet is elsajátíthattunk a városnak erről az egyedi és értékes, több mint százharminc éves múlttal rendelkező, szépen gondozott parkjáról, a MATE Budai Arborétumáról.

 

arBORtúra 2025 kiállítók:

Ács Pincészet, Balogh Pincészet, Both Pincészet, Daru Déli Dűlő Borbirtok, Dombi Pince, Gedeon Birtok, Hilltop Neszmély Borászat, Illés Borászat, Jackfall, Ludróczki Pincészet, Magyar Bor Akadémia, MATE Badacsonyi Kutatóállomás, Mátravin Borház, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Nyakas Pince, Nyolcas és fia Kézműves Borászat, Palik Pincészet, Takács Pince, Tolna-Borház, Vajdasági Magyar Borászok Egyesülete

Aszalva Jó, Diósgyőri Vitéz Kolbász, Julcsi levendulája, Kertemből az asztalodra, Mozgássérült Kult, Kézműves Egyesület, Nárcisz Birtok Sajtvilág, Polyákné Erzsébet,

Che Che Burger, Szivárványos Kürtöskalács, Budapest Kávé.

 

LM