Hírek

Új utak az építőiparban és az ingatlanberuházások terén

Új utak az építőiparban és az ingatlanberuházások terén

Kép forrása: pixabay.com

A közelmúltban beköszöntő válsághelyzet a legtöbb iparágat megviselte. Nincs ez másképp az építőipar terén sem, azonban ingatlanba fektetni továbbra is jó ötlet. Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy akár növeli is az értékét. Az építtetőknek és befektetőknek is érdemes azonban újragondolni a stratégiájukat, és megfontoltan, a megfelelő partnerek megválasztásával belevágni az üzletbe.

 

Építőipar és ingatlanpiac változó időkben: erre halad most az iparág

Mint ahogy jelenleg az üzleti élet minden területén, úgy az ingatlanpiacon is tapasztalható a recessziós állapot. A visszaesés az újépítésű és a felújítás előtt álló ingatlanok esetében is fájdalmas pontot jelent, hiszen az építőanyagok ára napi szinten változik, ami nagyban megnehezíti a felelős költségtervezést. Arról nem is beszélve, hogy az építtetők többsége a jelenlegi kamatszinten a korábbihoz képest kevésbé hajlik az új otthonépítés céljából történő hitelfelvételre: a Zöld Hitel kifutása és a kamatemelések érzékenyen érintették a lakossági piacot, és a családtámogatások lejártával az otthonfelújítási támogatás év végi kifutásával a lehetőségek még inkább megfogyatkoztak.

Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint a prémium szektort leszámítva nagyon meg kell gondolni, hol érdemes most belevágni új családi ház, társasház vagy ikerház építésébe. „Az új családi házak építésénél jelenleg azok az építtetők vannak többségben, akik a munkálatokat saját zsebből, készpénzben képesek finanszírozni. Az ehhez szükséges pénzre sokan a korábbi ingatlanjuk értékesítésével tesznek szert.”

A helyzet sokak számára kritikusnak tűnhet, azonban ingatlanra költeni továbbra is jó ötlet, emelte ki a szakértő, aki szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy növeli az értékét. „Ingatlanon még senki nem veszített pénzt, ellentétben például a tőzsdével.” – mondta a szakértő. A jelenlegi helyzetben egyértelműen a bővítésre és energetikai korszerűsítésre van a legnagyobb keresletet.

Kiemelkedő megtérülést hozhat a korszerűsítés és a felújítás

„Minden az energiahatékonyságról szól, ez mozgatja a szálakat, erre érkezik a legtöbb megkeresés.” – fogalmazott Virág Gergő, majd hozzátette, hogy az élethelyzetek adottak, az anyagi lehetőségek változtak. Ilyenkor érdemes újragondolni a stratégiákat. A drága hitelek helyett a meglévő készpénz befektetésével lehet értéket növelni a meglévő ingatlanunkban, akár az alapterület növelésével, akár egy gazdaságos energetikai korszerűsítéssel, amely jelentős anyagi megtakarítást hozhat. Akinek tehát most nincs pénze új családi házat építeni, annak megoldás lehet a meglévő ingatlan bővítése, akár egy tetőtér beépítésével, vagy hozzáépítéssel is.

A korszerűsítés persze nemcsak a lakossági építtetők, de a befektetők számára is tartogat lehetőségeket. Vannak olyan piaci rések, amik ezek között a körülmények között kiemelkedő haszonnal kecsegtetnek. Ilyen például a nagy, energetikailag korszerűtlen ingatlanok felvásárlása, felújítása és kisebb egységekre osztása.

Az olcsón felvásárolható, energetikai szempontból korszerűtlen ingatlanok renoválás után gyors megtérülést és komoly hasznot ígérnek. Egy nagy, 300-400 négyzetméter alapterületű ház lakóterületének megosztásával például akár 3-4 lakás is kialakítható. Ez pedig komoly hozzáadott értéket jelent, és a felvásárlási ár, valamint a felújítással járó költségek mellett is magas hozammal jár.

Többek közt ebben rendelkezik nagy tapasztalattal az Imperial Holding. A cég így nemcsak az új építések, de a felújítások során is az építtetők és befektetők partnere, mind a tervezést, mind a kivitelezést illetően. Kifejezetten keresik az olyan befektetőpartnereket, akik nyitottak az ilyen jellegű beruházásra, és fantáziát látnak az energetikailag korszerűtlen, ám nagy alapterületű családi házak felvásárlásában és korszerűsítésében. „A beruházók és befektetők számára kisebb összegben is tudunk magas haszonnal járó befektetési lehetőségeket ajánlani ingatlanfedezet mellett.” – emelte ki az Imperial Holding tulajdonosi körének tagja, aki azt is elmondta, hogy a cég kiváló partner azok számára, akik már meglévő ingatlanok energetikai korszerűsítésében gondolkodnak.

„A gázkészülékek lecseréléséről hőszivattyúra, a hővisszanyerős szellőztető-rendszerekről, a nyílászáró-cserékről és a hőszigetelésről egyaránt gondoskodunk. Minden szükséges munkálatot egyben, generálkivitelezésben végzünk országosan mind ipari, kereskedelmi, vendéglátós és mezőgazdasági ingatlanok, mind családi házak, társasházak számára. Előzetes felmérésünk egy túlnyomásos vagy hőkamerás vizsgálattal megállapítja, hol „szökik el a meleg” a házból, és minden esetben testreszabott, egyedi és részletesen kidolgozott műszaki megoldást kínálunk a tulajdonosoknak, ahol a bekerülési költség mellett azt is levezetjük, hogy mennyi megtérülést érhetnek el a beruházással, és szükség esetén az igénybe vehető finanszírozási lehetőségek területén is tanácsot adunk, segítünk."

Alternatív megoldások a betonnal és a téglával szemben: így lehet gazdaságos az építkezés

A jelenlegi recessziós állapot után a szakértő szerint jövő év februárjára már kis mértékben tisztulhat a kép, és újra beállhatnak az ingatlanpiaci folyamatok egy jól látható, tervezhető irányba. Az azonban fontos, hogy ha magánszemélyként építkezésbe szeretnénk kezdeni, a kivitelezésnek ne fillérre pontosan kiszámolt pénzzel, hanem 20-25 százalékos tartalékkal vágjunk neki. A tervezés során tartsuk szem előtt a gazdaságos és fenntartható megvalósítást, a tervezés elején pedig határozzuk meg azt a beruházási összeget, amiből az épületet szeretnénk megvalósítani. Az Imperial Holding egyedülállóan a családi ház építési piacon költségvezérelt tervezést vállal, melynek keretein belül garantálják, hogy az épület kivitelezhető lesz az előre meghatározott költségkereten belül, amit még a tervezés kezdetén rögzítenek. Aki pedig a legjobb ár-érték arányú megoldásokat keresi, annak több mint 600, fix áron kínált típusházból álló választékukat ajánlják a cég weboldalán, melyek közt könnyűszerkezetes, Liapor, tégla, és Leier kéregbeton épületek is találhatóak.

Azok számára, akik újépítésű ingatlanban gondolkodnak és nagyobb alapterületet szeretnének olcsóbban megvalósítani, jó megoldást jelenthet a könnyűszerkezetes házak építése, hiszen a hagyományos tégla-beton technológiánál nemcsak fenntarthatóbb, de sokszor gyorsabb és gazdaságosabb alternatívát is kínálnak, és kiemelten energiahatékonynak is tekinthetők (akár AA++). Hasonlóan a Liapor agyagbeton-technológiához, amely rendkívül jó hőszigetelést, gyors építést biztosít, és akár a passzívházak kivitelezéséhez is megfelelő lehet. Ugyanakkor nem könnyűszerkezetes, hanem úgynevezett „masszívház”, tehát azok számára is remek megoldás, akik nem tudnák elképzelni az életüket könnyűszerkezetes épületben

"Azoknak, akik érdeklődnek az energiahatékony technológiák iránt, az Imperial Holding ingyenes online konzultációs lehetőséget is biztosít, melynek során megismerkedhetnek a könnyűszerkezetes ingatlanok, valamint a Liapor agyagbeton-technológia legfőbb előnyeivel. A konzultációt követően az árajánlatot egy részletes vizsgálat előzi meg, amelynek során felmérjük, mely megoldás lehet a leginkább gazdaságos és fenntartható az építtető számára, és szükség esetén hiteltanácsadást is nyújtunk."

A könnyűszerkezetes ingatlanok persze nemcsak a családiházak és lakások, de az ipari ingatlanok piacán is népszerűek. Rengeteg könnyűszerkezetes csarnok vagy raktárépület épül napjainkban, az Imperial Holding pedig az ilyen jellegű beruházásokban és fejlesztésekben is partner.

"Nagy tapasztalattal rendelkezünk acélszerkezetes és betonszerkezetes csarnokok építésében országszerte, és szükség esetén saját tőkéből megépítjük és visszabérelhetővé tesszük a csarnoképületet azok számára, akiknek nincs elegendő anyagi forrásuk az építkezéshez, és inkább a havi bérleti díjat tudják kigazdálkodni. Ahogyan változnak az ellátási láncok és logisztikai költségek, a jelenlegi helyzetben a gyártókapacitások, raktározási kapacitások helyben történő kiépítésére nagyobb az igény, ezért ezek a szektorok továbbra is jelentős fejlődési lehetőség előtt állnak. – zárta gondolatait Virág Gergő, hangsúlyozva azt, hogy az ingatlan az anyagi lehetőségek ideiglenes változása ellenére is jó befektetés. Fontos azonban, hogy a megvalósításba minden esetben átgondolt tervezést követően, megfontoltan, a megfelelő partnerek megválasztásával vágjunk bele.

LM