Hírek

Megértőbbé válnak a tinédzserek a fogyatékos emberek iránt

Megértőbbé válnak a tinédzserek a fogyatékos emberek iránt

Kép forrása: pixabay.com

A mindennapokban egyszerűnek tűnő feladatok elvégzése is gondot jelenthet a fogyatékos embereknek – erről szereztek igen gyakorlatias tapasztalatokat a székesfehérvári tinédzserek. A MONTÁZS projekt szakemberei tartottak számukra érzékenyítő foglalkozást az októberben újraindult helyi Kamasz Klubban.

 

A járvány és az átalakítás miatti hosszabb kényszerszünet után ismét lehetővé vált a sokéves hagyománnyal bíró székesfehérvári Kamasz Klub újraindítása. Ennek keretei között az útkereső tiniknek tartanak a szakemberek önismereti foglalkozásokat, preventív tanácsadást, de a tevékenység része az empatikus közösség kialakítása, működtetése is.

Az idei első klubfoglakozásra a MONTÁZS projekt fogyatékosságügyi tanácsadóit hívták el, akik 14–16 éveseknek tartottak játékos érzékenyítő foglalkozást. A program része volt többek között egy sajátos „oroszlánvadászat”, ahol speciális felszereléseket használva, nehezített körülmények között (be- és kijutás az akadálymentes mosdóba, a liftek használata, végigmenni sötét alagsori folyosón közlekedőcsíkkal) kellett a diákoknak összegyűjteni tucatnyi oroszlánfigurát. A kamaszok megtapasztalhatták, hogy a mindennapokban egyszerűnek tűnő feladatok elvégzése, például helyiségekbe bejutni-kijutni vagy tájékozódni, milyen akadályok leküzdését követeli meg a fogyatékos emberektől.

A fogyatékosságügyi tanácsadók már a székesfehérvári Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ által szervezett nyári napközis táborokban is jelen voltak hasonló érzékenyítő programokkal. Akkor is játékos formában tanulhatták meg az empátia, a segítő attitűd  hasznosságát. A szakemberek tapasztalata, hogy az érzékenyítő foglalkozások után a gyerekek türelmesebbé, elfogadóbbá és segítőkészebbé válnak nemcsak a fogyatékos személyek, de egyéb hátrányos helyzetű csoportok irányába is.

A MONTÁZS projekt keretében országszerte 22 helyszínen működnek Információs és Koordinációs Pontok (IKOP-ok), amelyek naprakész információkkal segítik a fogyatékos embereket és családjaikat. Az egyes helyszíneken fogyatékosságügyi tanácsadók állnak az érintettek rendelkezésére személyesen, telefonon és e-mailben is.

A MONTÁZS projektről bővebb információt az alábbi linken talál:

https://nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

A MONTÁZS projekt képviselői Fejér megyében:

Fogyatékosságügyi tanácsadók

  • Magyar Máriusz +36 20 268-1165
  • Akkermann Ferencné Oláh Rita Ágota +36 20 267-9049