Hírek

Imádták a paprikás csirkét a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin

Imádták a paprikás csirkét a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin

Kép forrása: Szabó Balázs

Az eseményen 22 ország szakácsai gyűltek össze egy "kulináris diplomácia" versenyre a Washington DC vonat-főpályaudvar területén a Union Station-ben.

 

A több mint 170 nagykövetségnek helyet adó Washingtonban rendezték meg az idei Events DC Embassy Chef Challenge-t, amelyen a látogatók és a szakmai zsűri az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által készített autentikus italokat és ételeket kóstolhatták. Szabó Balázs paprikás csirkével és nokedlivel, valamint túrós pogácsával és zserbóval varázsolta el az amerikaiak ízlelőbimbóit.

Szabó Balázs 2021 óta dolgozik a Washingtoni Magyar Nagykövetség séfeként, aki korábban az általa készített pörkölttel és házi készítésű nokedlivel, valamint lángosával már lenyűgözte az amerikai gasztro-sajtót, most pedig a többi nagykövetség séfeivel is megmérettette magát.

„A Washingtonban megrendezett Events DC Embassy Chef Challenge az egyetlen rendezvény a DMV-ben (DC, Maryland, Virginia államok) ahol a látogatók megkóstolhatják az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által - így az általam is - készített autentikus italokat és ételeket. Mindannyian az országunkra leginkább jellemzőbb ételeket vittük, mi a magyar standon a paprikás csirkét nokedlivel, a túrós pogácsát fogjuk kínálni, desszertnek zserbóval. Kis ország lévén szerintem szép teljesítmény, hogy a sokak által indiai „butter chicken currynek” gondolt ételünkből több mint ötszáz adag elfogyott. Ugyanígy járt a kis kockákra vágott zserbó szelet is. Legközelebb hanyagoljuk majd ezeket a klasszikus háztartási fogásokat és másféle, a helyszín adta lehetőségek szerint komolyabb ételeket szeretnék vinni” - mondta el Szabó Balázs séf, aki azt is elárulta, hogy speciálisan erre az alkalomre egy különleges borral is készültek  látogatóknak.

„Egy importőrnek (Taste Hungary and The Tasting Table Budapest) köszönhetően pedig igazi magyar borok kóstoltatásával megismertetni a közönséget. A Szentesi Pincészet, Érintés házasítását vittük az Etyek-Buda Régióból. Ez a bor 40 százalék Merlot és 60 százalék Cabernet Sauvignon keveréke. Ez egy sötét bor, intenzíven gyümölcsös szeder illattal. Ízben azonban inkább eper és málna van, némi fűszeres ánizssal, dohánnyal és cassis-szal. Közepes testű bor, koncentrált ízekkel, sok friss és lendületes karakterrel, amely a már korábban említett édességhez passzolt igazán” - fejtette ki Szabó Balázs.

Az eseményen a hazai ételek mellett magyar néptáncosok is szerepet kaptak. A helyi néptánc egyesület, a Tisza Ensemble ugyanis 3 zenésszel és 3 pár táncossal mutatta be a látogatóknak a magyar kultúra egy kis szeletét.

A magyar séfnek néhány nem várt technikai akadállyal kellett megküzdenie a helyszínen, ám az akadályokat így is sikeresen vette a magyar csapat, az amerikai közönség pedig le volt nyűgözve a hazai ízektől.

„Néhány helyszín adta kellemetlen hiányosság adódott sajnos, így például az is, hogy nekünk a csarnok középső szigetén egyáltalán nem jutott konnektor az elektromos eszközeinkhez. Egyik legfőbb tanulság volt és figyelni is fogok erre, hogy legközelebb a terv szerint átkérjük magunkat egy másik oldalra. A technikai részletek hiánya miatt sok kivitt eszközünket sajnos az asztal alá kellett tennünk (elektromos ételmelegítő, infra lámpák, stb.), amelyek nagy segítségünkre lettek volna, hogy a konyhánk ízei és színei ne csak a félhomályban bóklásszanak. Ahogy körbe jártam, a szerencsésebben elhelyezkedő többiek is hasonló megoldásokkal érkeztek” - tette hozzá a magyar séf.

A magyar ízek szerelmesei azonban mit sem éreztek a technikai nehézségekből, hisz a hazai ételeket kínáló stand előtt sorok alakultak ki, annyian szerették volna megkóstolni a Szabó Balázs vezetésével készített finomságokat.

„Az ételek és a cuvée vörösbor zamata remekül megállta a helyét, hisz így is jelentős sor alakult ki a standunk előtt bizonyos időben. A bort sokan szívesen párosították a zserbóhoz, ami nagy sikert aratott egyesek ízlelőbimbójának. Nagyon érdekes látni és tapasztalni ezen és hasonló kitelepülő rendezvényeken, hogy mennyien ismerik és szeretik ezeket az egyszerű ételeket. Sok ember úgy jött oda hozzánk, hogy x és y felmenője magyar (néhány kimondott szóval be is bizonyítva) és gyerekkorukban sokat ettek ehhez hasonlókat. Kiemelkedő közönség jelent meg a helyszínen, akik örömmel kóstolták a világ tájainak ízeit, öröm volt dolgozni az este folyamán. A szakácsok versengtek az áhított People's Choice Award elnyeréséért, amelyet a vendégek szavazatai alapján választottak meg, valamint a Judges' Choice Awardot, amelyet a kulturális és kulináris közösségek befolyásos tagjaiból álló zsűri választott ki. Mi idén sajnos nem kaptunk helyezést de talán dicséretet érdemlünk a saját nagykövetségünk megjelent dolgozóival együtt a nehezítő tényezők ellenére végzett munkánkért” - tette hozzá Szabó Balázs.

Ők lettek a díjazottak

A rendezvényen a Panamai Nagykövetséget képviselő Jovana Urriola séf a Judge’s Choice kategóriában az első helyet szerezte meg panamai stílusú Afro Caribbean Chicken Tamale gombócával. A Kínai Népköztársaság Nagykövetségét képviselő Lin Song, Lu Tao, Li XiaoFeng, Jia Wehhni és Zhu Xianglin séfek a szecsuáni fűszeres hal, a kung pao garnélagombóc, a szecsuáni hideg fűszeres tésztával és a havas holdkalács választékával a második helyezést szerezték meg a kategóriában. A harmadik helyen a Dominikai Köztársaság Nagykövetségét képviselő Aris és Raymond Compres szakácsok egy népszerű, hagyományos dominikai sült sertéshúst szolgáltak fel casabe-val és yucca-val (az őslakos Tainosból). Az estre jegyet váltó résztvevői szavazhattak kedvenc nagykövetségükre is, miközben körbekóstolták a világ ízeit. A barbadosi nagykövetséget képviselő Damain Leach és Ann-Marie Leach séfek az első helyet szerezték meg Curry Lamb és Breadfruit Coucou-val. Bandar Alhenaki szakács második választása Szaúd-Arábia nagykövetségéről a jareesh, a datolya torta, a pisztácia torta és a szarvasgomba tálalásával. A Thaiföldi Királyság Nagykövetségét képviselő Wattanaphong Kongwattana séf pedig a harmadik helyen végzett a Beef Massaman Curryvel és Pla Goonggal.

 

LM