érdekességek

Üzenet a palackban – különös kincseket sodort partra a víz

Üzenet a palackban – különös kincseket sodort partra a víz

Kép forrása: pixabay.com

Huszonöt évvel ezelőtt egy aberdeenshire-i fiatal lány palackba zárt üzenetét bedobta a vízbe, melyet most Norvégiában találtak meg. Joanna Buchan nyolcéves volt, amikor egy iskolai projekt részeként ledobták a palackot egy halászhajóról Peterheadnél – adta hírül a bbc.com.

 

Egy japán iskolai projekt keretében pedig 1984-ben és 1985-ben 750 palackot engedtek útjára, melyek közel húsz helyen értek partot, a legtöbbjüket a  Kikaijima szigetnél találták meg.

Észak-Norvégiában ért partot

Az üzenetet Észak-Norvégiának, Gasvaerben találta meg Elena Andreassen Haga. Huszonöt év alatt az üzenet 1287 kilométert tett meg. Elena a közösségi médiában kutatva talált rá az üzenet írójára, a skót Joannára. A lány levelében azt írta, hogy szereti az édességeket, de nem szereti a fiúkat, valószínűleg ez azóta már megváltozott. Kézzel írt levelét a felfedezőjének címezte, leírta benne azt is, hogy milyen kutyája van, mit csinál az iskolában és hogy mit gyűjt. Utólag azt mondta, nagyon örül, hogy e levél segítségével felidézhette gyermekkori élményeit

A megtaláló, a 37 éves Elena még 2020 nyarán találta meg az üveget, és azonnal látta, hogy van valami a zöld üvegben. Óvatosan nyitották ki, hogy ne sérüljön meg a tartalma, melyet szépen kihajtogattak és el is tudták olvasni. Fiával, Eliah-val találták meg a palackot, aki nem is értette, hogy édesanyja miért is lett ilyen izgatott.

Elena családjában nem ez az első ilyen eset, édesapja ötéves korában szintén ezen a területen talált egy palackot, 61 évvel ezelőtt. Joanna, a levél írója egyébként most 34 éves és orvos Ausztráliában. Mint mondta, homályosan emlékezett csak a projektre, így nagyon megörült Elena levelének.

Japán üzenet érkezett Hawaiiba

Egy ettől is régebbi, 37 éves sodródó üzenetet talált 2021-ben egy kislány Hawaiin. 1984-ben és 1985-ben 750 üzenetet zártak palackba Japán iskolások, egy kísérlet keretében. A Miyake-sziget közelében a Choshi Gimnázium természettudományi klubjának diákjai dobták ezeket a palackokat a vízbe, a céljuk az volt, hogy megfigyeljék az óceáni áramlatokat. A palackok többségét egyébként 2002-ben találtam meg Kikaijima szigetén.

2021 júniusában egy hawaii kislány, Abby talált egy palackot, ami a Paradise Parkig sodródott. Azt írták benne japánul és portugálul, hogy ha valaki megtalálja, akkor vegye fel a kapcsolatot az iskolával. Nem ez az egyetlen más irányba sodródott darab, tizenhét másik helyen is találtak ugyanis palackokat az Egyesült Államokban és Kínában is.

(LM)