érdekességek

Szívószál-történelem – több mint ötezer éves a legrégebbi

Szívószál-történelem – több mint ötezer éves a legrégebbi

Kép forrása: pixabay.com

A szívószálkérdés az elmúlt időszakban sokszor terítékre került, nem csoda, hisz az Európai Unió hadat üzent az egyszer használatos műanyagok ellen, így a műanyag szívószálaknak is el kellett tűnniük.

 

A szívószál nem létfontosságú, mégis sokak kedvence. A pótlása pedig nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

Arany-ezüst csövek

A szívószálak azonban nem a mi korunk találmányai, a 19. században a Kaukázus északi részén kutatók találtak már szívószálat. Ezek méteres hosszúságú arany-ezüst csövek. Nyolc ilyen csövet találtak Majkop közelében egy domb feltárása során, amikor három sírhelyet tártak fel. Korábban a régészek azt gondolták, hogy ezekkel a temetési menetben használt baldachinokat támasztották fel. Most azonban orosz kutatók úgy vélik, hogy ezek szívószálak voltak, melyek segítségével közös edényből itták a sört. Ezek a csövek több mint egy méter hosszúak és négyhez arany-ezüst bikafigura is tartozik, ezt húzták a tetejükre.

A kutatók már régóta tudják, hogy időszámításunk előtt két-háromezer évvel már léteztek szívószálak, szokás volt hosszú csöveken át inni. Ezek a szívószálak azonban olyanok voltak, melyekkel az italt szűrni is lehetett ivás közben. A mostani elméletet, miszerint ezek a több mint egyméteres csövek is szívószálak voltak, alátámasztják korábbi kutatások is. Iránból és Irakból kerültek elő olyan ábrázolások, melyeken szívószállal isznak az emberek, és ilyen ábrázolások jelentek meg a mezopotámiai művészetben is.

A Majkopnál talált sírból származó nyolc cső vélhetően nyolc emberé volt, akik a sírban talált egyetlen, nagy korsóból ihatták a sört. Az egyik cső végében árpakeményítő maradványait is megtalálták, ami szintén ezt az elméletet támasztja alá, hisz a korabeli sörök valószínűleg üledésekek voltak, így szükséges volt megszűrni azokat.

Műanyag és papír szívószálak

Kevesen tudják, de a szívószálnak van saját világnapja is, január harmadikán. 1888-ban ugyanis ezen a napon kapott szabadalmat Marvin Chester a papír szívószálra. A szívószálak az 1950-es években terjedtek el rohamosan, ekkor jelentek meg ugyanis a műanyag szívószálak, melyek tartósabbak és olcsóbbak voltak, mint a papír. Nos, a műanyag szívószálaknak leáldozott, ma már csak papír szívószálakkal találkozhatunk az éttermekben, bárokban, vannak olyan gyorséttermek, ahol a szívószálat teljesen ki is iktatták, úgy átalakítva a poharak tetejét, hogy kényelmes legyen az ivás belőle. Sokan a környezettudatosság jegyében nem használnak papír szívószálat se, inkább vesznek egy tartós, fém szívószálat.

(LM)