érdekességek

Száz éves lappangás után, a semmiből került elő az ismeretlen Tihanyi-remekmű

Száz éves lappangás után, a semmiből került elő az ismeretlen Tihanyi-remekmű

Kép forrása: Virág Judit Galéria

Hihetetlen felfedezés: egy eddig teljesen ismeretlen Tihanyi Lajos remekművel bővült a magyar művészet panteonja. A Tájkép Margit-híddal című festmény több mint 100 éves lappangás után került elő, és december 2-tól a nagyközönség is megcsodálhatja. December 16-án kerül árverésre a Virág Judit Galéria téli aukcióján. 

 

Tihanyi Lajos (1885-1938) az egyik legkeresettebb klasszikus magyar festő. A hallássérült géniusz Pont-Saint Michel című festménye 220 millió forintért kelt el 2017-ben a Virág Judit Galéria “Remekművek árverésén”, amely akkor a magyar aukciók történetének harmadik legerősebb eredményének számított. Tihanyi a 100 milliós klub tagja - mindössze néhány olyan festő van a magyar művészettörténetben, akinek az alkotásai rendre elérik a 100 millió forintos álomhatárt.    

A most előkerült festmény a puszta létezésével is megdöbbentette a szakértőket, a semmiből tűnt fel. A kép közel 100 éven keresztül egy magyar család rejtett kincse volt, miközben a monográfiákban csak utalásszerűen szerepelt. „Sejtettük, hogy lehet egy ilyen kép valahol, de konkrétumot nem tudtunk róla. Hihetetlen érzés volt megpillantani ezt a remekművet” - mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze a felfedezés pillanatairól. 

A meglepetések sora azonban itt még nem ért véget: a kép megtisztítását követően egy elképesztő intenzitású, fénnyel telített kolorit bújt elő az elsárgult lakkréteg alól, amely megmutatta a festmény üde hangulatát. A napsütésben fürdő kupolák káprázatosak, ahogyan a fényárban úszó Duna már-már neonos élénksége is.

A kép Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját örökíti meg az utókornak, miközben a Duna és a Margit-híd is tökéletesen látszik a távolban. A villa Gül baba türbéjét ölelte körbe, az egykori dervis, vagyis harcos szerzetes nyughelye máig a főváros egyik látványossága. A Wagner villát 1969-ben bontották le, de Tihanyi a kép festésekor - az első világháború kitörése előtt - még teljes pompájában látta és vetette vásznára a látványt.

„A kép értékét növeli, hogy rendkívül ritka a budapesti tematika, a Tihanyi életműben és úgy általában a magyar klasszikus festészet legmagasabb szintjén is. Tihanyi ízig-vérig nagyvárosi festő volt, megihlette a nagyváros nyüzsgése. Ez a kép a tízes évekbeli festészetének szintézise. Tihanyi ekkorra tökélyre fejlesztette a rálátásos perspektívát, a szóban forgó festmény három osztatú tere megmutatja a villát, a türbét és a Dunát is. Igazi konstruktív expresszionista remekműről beszélünk” - nyilatkozta Kelen Anna. 

A most előkerült festmény további különlegessége, hogy készült egy párdarabja, amelyről mindössze egy fekete-fehér fénykép maradt fenn. Ez a fotót a festő hagyatékából ismerjük és egy közel azonos tájképet ábrázol, amely lappang. „Tihanyi gyakran készített vázlatot a leendő képeiről. A fotón megörökített alkotás lehetett a vázlat, míg a most előkerült festmény maga a főmű” - nyilatkozta Kelen Anna művészettörténész. Tihanyi Lajos egy másik „duplikációja” a Szajna-parti Pont Saint Michelről készült - az egyik kép 220 millió forintért kelt el.

A Tájkép Margit-híddal című festmény a Virág Judit Galéria klasszikusokat felvonultató árverésének sztárja lesz december 16-án a Kongresszusi Központban. A festmény 80 millió forintos kikiáltási árról indul. A képet az aukció további darabjaival együtt december 2-tól két héten át a nagyközönség is ingyenesen megtekintheti a Falk Miksa utcai galériában. „A képet több mint egy évszázada nem láthatta senki, így kivételes alkalom lesz ez a képzőművészet rajongói és a széles publikum számára is. Igazi karácsonyi meglepetés és ajándék” - tette hozzá Kelen Anna

 

LM