
Kép forrása: pexels.com
A tojás régóta a testépítők csodafegyvere. Nem is csoda, hiszen az anyatej mellett a legjobban hasznosuló természetes fehérjeforrás az emberi szervezet számára. Ráadásul az egész életünk során elérhető és könnyedén beszerezhető. Egy táplálkozási szakember úgy fogalmazna: A tojás biológiai értéke kimagasló. Ez mit is jelent? Azt, hogy mennyire jól hasznosulnak a táplálékaink, az élelmiszerek biológiai értéke mutatja meg. A természetes fehérjeforrások közül az anyatej és a tojás (100) esetében a legkedvezőbb ez az adat.
Ugyanakkor a többi állati eredetű fehérjeforrásé is nagyon jónak mondható, legyen szó tehéntejről (88-95), marhahúsról (88-92), halhúsról (80-92), sertéshúsról (84), csirkehúsról (82) vagy akár sajtokról, joghurtól. A növényi fehérjeforrásoknál ez az érték már kevésbé kedvező, és ezt annak ellenére elmondhatjuk általánosságban is, hogy markáns eltérések lehetnek. Például szójafehérje (74-78) esetében jóval kedvezőbb a fehérjehasznosulás mint a kukoricaliszt (49) esetében.
Sokan számon tartják a szervezetükbe bevitt táplálékösszetevőket. Legyen szó napi elfogyasztott fehérje-, szénhidrát-, zsír-, víz- vagy kalória mennyiségekről, igyekeznek diétáknál vagy életmódváláskor ezeket számszerűsíteni, ezáltal objektívabbá tenni az étkezési szokásaikat. A fehérje fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy míg a szénhidrát és zsír elfogyasztott mennyiségére általában egy felső korlátot határoznak meg maguknak célként, addig az ivóvízre és a fehérjemennyiségre egy elvárt minimum mennyiséget. Éppen ezért nem mindegy, milyen fehérjeforráshoz nyúlunk. Hiszen míg például a csicseriborsó vagy a burgonya esetében egységnyi fehérjéhez rengeteg szénhidrát is társul, addig mondjuk tojásfehérje és hal esetében a fehérjék melletti egyéb tápanyagbevitel sokkal kedvezőbb. Ráadásul a különböző forrásból származó fehérjék hasznosulása az emberi szervezetben is jelentősen eltérő lehet - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszermérnök.
Nem hiába mondják: A tojás maga a csoda. Egy híres magyar rajzfilmből azonban a „tojásból lesz a csoda” idézetet is ismerhetjük, amely mondanivalójában a szigetcsépi tojásfeldolgozó üzem szakemberei is hisznek. Hamarosan piacra kerülő protein szeletjeik alapanyagai ugyanis a tojás tudatos feldolgozásával nyert fehérjeforrások. Amelyek megfelelő kiegészítő tápanyagforrásokkal mint az ízvilága miatt is közkedvelt datolya, igazi gasztro-élményt nyújtanak majd. Sportcsemege van születőben: finom és proteindús!
LM





