érdekességek

Nem csak a lelkünknek, a testünknek is jót tesz a dézsafürdőzés

Nem csak a lelkünknek, a testünknek is jót tesz a dézsafürdőzés

Kép forrása: pekiapartman.hu

Fenyőből készül, kályhával fűthető és egyre népszerűbb hazánkban is, ez a dézsafürdő, amit sokan választanak már a jakuzzi helyett. Nem véletlen, hisz a dézsafürdő egészen más élményt kínál. Nem csak lelkileg, testileg is.

 

Ezek a dézsák általában 1,8-2 méter átmérőjű, fenyőből készült dézsák, melyek vizét fatüzelésű kályha fűti. Nagy előnye, hogy a vizét nem kell cserélni, nem kell fertőtleníteni, hisz elég csak megfelelő sóval keverni és máris adott a tisztasága. A sónak nem mellesleg nagyon sok jótékony hatása is van a szervezetre. A dézsafürdőzésről télen sem kell lemondani, ilyenkor több sót tehetünk a dézsába, így nem fagy meg a víz. De hogy milyen is legyen a víz hőmérséklete? Az ideális a 36-40 fok.

Jótékony hatással van a testre

Ellazít, relaxál, a legtöbben ezeket az előnyöket sorolják fel, amikor a dézsafürdőzésről esik szó. Segít lelassítani, segít közel lenni a természethez, hisz a kályhát nekünk kell felfűteni fával, ettől természetesebb pedig kevés dolog van. Már akkor egy más tudatállapotban van az ember, mire előkészül a dézsafürdőzéshez, a kellemes, sós meleg víz pedig csak fokozza ezt az élményt.

Felfrissít, megnyugtat, jó hatással van a lélekre. És a testünkre is, hisz erősíti a csontokat, védi a sejteket, a sós levegő belélegzése tisztítja a tüdőt, a hörgőket és abban is segít, hogy a letapadt váladék felszakadjon. A sós vizes dézsafürdőzés nőgyógyászati gondok kezelésére is jó, hisz ellazítja az izmokat, emellett a visszérrel küzdők tüneteit is enyhíti. Az ízületi gyulladások kelezésében is hatékonyan használható a rendszeres dézsafürdőzés, mint ahogy azok számára is ideális, akik méregteleníteni, salaktalanítani szeretnének. Ezen kívül pedig az allergiás tüneteket is enyhítheti és a túlzott izzadást is gátolja.

Télen, nyáron, sós vízben

Nagy előnye, hogy a dézsafürdőt az év minden időszakában lehet használni, a téli időszakban különös varázsa is van ennek. Azonban az is nagyon fontos, hogy milyen sót használunk a dézsafürdőzéskor. A legtöbben a parajdi sót választják erre a célra, hisz ez rendelkezik a fent felsorolt jótékony hatások legtöbbjével. Fontos, hogy adalékanyagmentes sót használjunk, mint ahogy az is, hogy megfelelő mennyiségű sót tegyünk a vízbe. A parajdi sót azért is tanácsolják, mert 84 ásványi elemet tartalmaz, és 97 százalékos a nátrium-klorid tartalma. A dézsába pedig érdemes úgy számolni, hogy 3-5 százalékos legyen a koncentrátum, tehát 100 liter vízhez 3-5 kiló sót adjunk.

(LM)