érdekességek

Minél több fényt!

Minél több fényt!

Kép forrása: pexels.com

Ha Skandináviáról beszélünk, legtöbbünknek az északi fény, a hó, az IKEA, a húsgolyók és a fahéjas csiga jut az eszébe. Azonban a skandináv népeknél sokkal több figyelemre méltó dolog van a fentieken kívül. Nézzük meg, hogy vajon mit tanulhatunk még tőlük!

 

Itt van mindjárt a lakberendezés. A távoli, északi országok lakói mesterien használják ki a tereket. Jól átgondolt, kiválóan megtervezett házaik, lakásaik vannak, gyakran szűkösebb négyzetméterrel, mint ami nálunk megszokott. Mégis, a legtöbb enteriőrön a szellősséget, átláthatóságot figyelhetjük meg. A funkcionalitás és praktikum jegyében alakítanak ki mindent a helyiségekben, de ne higgyük azt, hogy unalmas szobákban élnek és egyhangú konyhákban főznek. Épp ellenkezőleg!

Fehér keret és természetesség

Mivel Skandináviában hosszú hónapokon át alig van fény, a tereket úgy igazítják ehhez az adottsághoz, hogy a lakásbelsők minél több fényhez jussanak. Hatalmas ablakokat találunk a házakon, és belül szinte minden fal fehér – ezzel a megoldással megkapják az áhított világosságot és optikailag növelik a teret is. Azonban ettől semmi sem egysíkú, hiszen kiegészítőkkel, egy-egy színes fallal, érdekes bútorral vagy anyagválasztással feldobják azt az egyszerű keretet, amelyet a fehér falak nyújtanak.

Gyakran a padló is fehér vagy nagyon világos színű, pontosan azért, amiről fentebb már beszéltünk: legyen fény! Imádják a természetes anyagokat, ha textilről van szó, akkor gyapjú, pamut, juta, de nem ritka, hogy természetes szőrmét (pl. kecskeszőr) használnak párnahuzatokhoz. Bútoraiknál a fa dominál, ami lehet festett, pácolt vagy natúr. Előszeretettel nyúlnak a fémhez is, de nem ritka, hogy egy-egy jól megválasztott, műanyagból készült design darabbal találkozunk náluk. 

Sok embert vonzanak a skandináv kanapék és bútorok, mivel szeretnék leegyszerűsíteni dekorációjukat. Egy skandináv kanapé remek ötlet, ha rugalmasságot szeretnénk bútorainkban, eljátszhassunk a különböző dekorációs témákkal, hiszen lényegében egy üres vászont tetszés szerint díszíthetünk!

Környezetbarát, skandináv otthon

Odafigyelnek az újrahasznosításra és újrafelhasználásra, sokan nem szabadulnak meg a régi bútoroktól, hanem új funkciót adnak nekik, vagy a funkciót megtartva modernebb köntöst kapnak festéssel, egyes jellemző elemek (például fogantyúk) cseréjével.

Ha azon gondolkodunk, hogy ez a szellős, funkcionális, praktikus, de mégis szerethető, nyugalmat árasztó stílus vajon illik-e ide, Magyarországra, akkor az a jó hírem, hogy igen! Valójában ez egy kortalan, a minimál elvekre épülő lakberendezési irány, amelybe ugyanolyan jól beilleszthető egy-egy vidéki bútordarab, mint egy kortárs festmény, vagy családi fotósorozat. A lényeg, hogy kövessük a skandináv elvet: ne zsúfoljuk túl a helyiségeket, ne kössünk kompromisszumot a funkcionalitás terén, de a bútoraink és eszközeink legyenek szépek és természetesek, a falak pedig kapjanak egyszerű, fehér színt! Ha imádjuk Skandináviát, a skandináv stílust ez alapján adaptálhatjuk otthonunkban.

LM