érdekességek

Klímával fűteni? Költséghatékony és környezetbarát megoldás télre

Klímával fűteni? Költséghatékony és környezetbarát megoldás télre

Kép forrása: pixabay.com

A gázellátás és a gázárak, valamint általánosságban az energiaárak és -ellátás körüli kérdőjelek, negatív kilátások miatt sokan keresik az alternatív fűtési lehetőségeket. A gázfűtés kiváltására pedig az egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb mód a split klíma.

 

Nagy előnye, hogy nem kell engedélyezteti a kiépítését, hátránya viszont, hogy nem mindenhová lehet felszerelni, így például a mosdókba, fürdőszobákba más megoldást kell keresni. A bel- és kültéri egységből álló split klímák szinte mindegyike alkalmas a fűtésre is. Azonban vannak kifejezetten olyan modellek, melyek fűtésre optimalizáltak. Ezeket a téliesített klímaberendezéseket nem teszi tönkre a fagy, a gép ugyanis leolvasztja a jeget, elvezeti a vizet, így sem a hőcserélő, sem a ventilátor nem károsodik. Az ilyen klímák ára átlagosan 300-350 ezer forint között van.

Kiegészítés vagy fő fűtési rendszer

Többféle módon használhatók a klímák fűtésre. Ezek akár mínusz 30 fok külső hőmérsékletnél is biztosítják otthonunk melegét, azonban ilyenkor általában már csökken a hatásfokuk. A nagy hidegben kiegészítésként tanácsolják a szakemberek a használatát, a leggazdaságosabb megoldás az, ha gázzal vagy fával felfűtjük egy bizonyos hőmérsékletig a belső teret, ezt pedig klíma segítségével emeljük tovább.

A számok magukért beszélnek

1 kWh elektromos áramból 1 kWh fűtési energia – ezt tudják az elektromos radiátorok vagy a hűsugárzók. A fűtésre optimalizált klímák hőszivattyús elven működnek és a felvett energia sokszorosát adják vissza fűtőenergiaként. Egy 2,5 kW-os klíma például óránként 0,6 kW áramot fogyaszt, a hőleadása azonban ennek akár több mint ötszöröse is lehet.

Ahhoz pedig, hogy még jobban csökkentsük költségeinket, érdemes megfontolni egy napelemes rendszer telepítését. Így a napelem állítja elő a klíma számára szükséges energiát is, ami nemcsak költséghatékony, hanem környezetbarát megoldás is egyben.

Ezen kívül is van megoldás a költségek optimalizálására, ez pedig az úgynevezett H tarifás áram, amit a fűtési időszakban, tehát október 15-től április 15-ig használhatunk a nap 24 órájában. A rezsicsökkentett mennyiség a H árszabású áramra is jár.

A klímával fűtés előnyei és hátrányai

A klíma kiszárítja a levegőt, tehát tanácsos gondoskodni a párásításról, ez azonban aprócska hátrány csak a többi előnyt megnézve. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy nagyobb fokozaton zajosabbak, bár már vannak igazán csendes klímaberendezések is. Nagy előnyük, hogy programozhatók, időzíthetők, a távolból is szabályozhatók, gondolni kell azonban az évi kétszeri karbantartási költségekre is.

Ésik Zsolt, Klímaberendezések telepítése, tisztítása, fertőtlenítése, karbantartása. 06-20-362-3115