érdekességek

Kincsesláda Kelet- Mecsekből

Kincsesláda Kelet- Mecsekből

Kép forrása: Mecseknádasd

Különleges kincsesládát nyitottak ki pénteken délelőtt Mecseknádasdon, az Árpád-kori Szent István- kápolnában. Nem egy olyan ládát, amit a föld mélyéről ástak elő és amelyben a régmúlt, például a környéken született Skóciai Szent Margit ereklyéit találták meg amatőr kincsvadászok, hanem egy olyat, amit helyi lakosok, helyi vállalkozók, helyi mesteremberek töltöttek meg gazdagon. A Mecseknádasd Open Turisztikai Nonprofit Kft. szezonismertető tájékoztatóján a kincsesládából nemcsak egy 49 eseményt tartalmazó turisztikai programlista, hanem számos minőségi helyi termék is előkerült, amelyekből a település felfedezése után érdemes lesz magukkal haza is vinni a Mecseknádasdra látogatóknak.

 

Fizikailag is kinyitották február 25-én, pénteken Mecseknádasd kincsesládáját, amelyben a helyi látnivalókra, és a település gazdag történelmi, kulturális, vallási örökségeire, természeti és gasztronómiai értékeire utaló szimbolikus tárgyak mellett egy bőséges turisztikai kínálatot tartalmazó rendezvénylista is rejlett.  A 1500 főt számláló baranyai falu 2022-es rendezvénynaptárában minden hétre jut program.

A gasztro-, szórakoztató- és kulturális események mellett számos sport- és túraprogram is helyet kapott a kínálatban. Nagy hangsúly került a bor és kézműves sör köré épülő eseményekre, amelyek a borversenyektől a borbarangoló pincetúrákon át az éjszakai sörfőzésig és sörfesztiválig terjednek. A sokakat vonzó eseményeken kívül a csendesebb kikapcsolódásra vágyóknak is számos lehetőséget kínál a falu akár egy napra, akár hosszabb időre tervezik a látogatást – ismertette a Mecseknádasd Open céljait a köszöntők után Karl Ákos, ügyvezető, alapító.

A rendezvényeken túl állandó jelleggel a német nemzetiségi kultúra, a helyi mesterségek, népi iparművészet és a helyi termékek megismerése, valamint a falu és környékének természeti kincsei is sok felfedeznivalót rejtenek a turisták, kirándulók számára. A szezonismertetőn ennek jegyében a helyi pincészetek borai, Mecseknádasdon főzött kézműves sör, kerámia és fazekas termékek, méz, pisztráng, chili, helyi péksütemények, ékszerek, táskák, faragott szobrok, mecseki túratérkép, helyi legendákat életre keltő mesekönyv, valamint a Mecseki Óriás kincskereső kalandjáték tarisznyája is bemutatásra került.

Az első látogatható esemény már februárban lezajlott, de a márciusi hosszú szezonnyitó hétvégével indul be igazán az eseménysorozat, melyet a Magyarországi Németek Országos Borversenye követ majd.

A programokról minden aktuális információ felkerül a település közösségi oldalára (https://www.facebook.com/Rejtozkodoborfalu).