érdekességek

Kényelmes és hatékony: fókuszban az elektromos kerékpárok

Kényelmes és hatékony: fókuszban az elektromos kerékpárok

Kép forrása: pixabay.com

Egyre több elektromos kerékpár jelenik meg a piacon és különböző támogatási formák is elérhetők az e-bike-okra. Mégis, milyen hatékonysággal működnek ezek a biciklik? - teszik fel egyre többen a kérdést. A válasz pedig az, hogy attól függ, milyen típusú elektromos kerékpárról beszélünk. A hatékonyság és a hatótávolság is több dologtól függ.

 

Nem helyettünk dolgozik, csak segít

Az elektromos biciklik elektromos rásegítéssel működnek, tehát az emberi erőbefektetésre továbbra is szükség van. A kerékpárok egy elektromos motorral vannak felszerelve, melyek segítik a haladást. Sokan terepre választják, pontosan azért, hogy nagyobb távolságokat tudjanak megtenni, hisz egy hegyre felfelé kerékpározni igencsak megterhelő. Ezek a kerékpárok könnyen szétszedhetők, könnyen szállíthatók, így ideális választás azoknak, akik szeretnek sportolni, és szeretnék ezt egy kis segítséggel végezni.

A hatótáv kérdése

Sokan a hatótávolságot veszik alapul, amikor elektromos kerékpár vásárlásán törik a fejüket. Lényeges szempont, hogy milyen terepen használjuk a kerékpárt, hisz logikus, hogy más és más teljesítményt nyújt hegyre felfelé vagy épp lefelé, mint például aszfalton, sík területen.

A gyártók megadják ugyan a hatótávolságot, de ez a használattól nagymértékben függ. A hatótávolság helyett érdemes inkább az akkumulátor kapacitását megnézni, ez a Wh érték sokkal beszédesebb. Fontos tudni azt is, hogy nem minden elektromos kerékpár képes visszatölteni az energiát, ezt is vegyük tehát figyelembe a választásnál.

Az is számít, hogy milyen módban használjuk az elektromos kerékpárt, hiszen a legtöbb esetben több üzemmód közül választhatunk. Ha egy kicsi elektromos rásegítést szeretnénk, nyilván akkor több kilométeren át használható a kerékpár, mintha a maximumra állítjuk. Olyan ez, mint egy elektromos autó esetében, ott is adott a gyári hatótávolság, azonban sok minden befolyásolja. A hőmérséklet, a klíma vagy épp a fűtés és a vezetési stílus. Nos, hasonló dolgok befolyásolják az elektromos kerékpárok hatótávolságát is. Ilyen például a súlyunk is.

Városban vagy terepen

Alapvetően háromféle elektromos kerékpárt különböztetünk meg, a városi biciklik mellett léteznek trekking kerékpárok, melyekkel városban és enyhe terepen is lehet közlekedni, valamint hegyi kerékpárok, melyeket kifejezetten a terepre terveztek. Városi kerékpárok között a 150 kilométeres hatótávolság sem ritka, míg a hegyi kerékpárok esetében ettől kevesebbel kell számolnunk. A gyári adat jó kiindulópont, a hatótávolság helyett inkább a teljesítményt figyeljük, azonban végül mindig a tapasztalat mutatja meg a valóságot.

(LM)