érdekességek

Hogy használjuk a jakuzzit télen?

Hogy használjuk a jakuzzit télen?

Kép forrása: pixabay.com

A jakuzzi sokak kedvence úgy nyáron, mint télen. Jó érzés a pezsgésbe csobbanni, ott átmelegedni vagy épp lehűlni. Egy kellemes úszás vagy szaunázás után sokan itt lazítanak, vannak, akik egy keményebb edzés után pihennek meg a meleg vízben, de vajon mire kell figyelnünk akkor, ha télen szeretnénk használni a jakuzzit?

 

Először is, a téli jakuzzizásnak megvan a maga varázsa, miközben esik a hó, fagy van, mi a meleg vízben ücsörgünk. De hogy tehetjük ezt meg úgy, hogy mi sem fázunk meg, és a jakuzzinak sem esik baja? Hisz a tél számos kockázatot rejt magában, a nagy hidegben előfordulhat, hogy a jakuzzi bizonyos alkatrészei befagynak, a javítás pedig nem olcsó mulatság. A legfontosabb, hogy figyeljünk a saját egészségünkre, ne menjünk a túl forró vízbe, még ha úgy is érezzük, hogy jól esik, inkább állítsuk kellemesebbre, picit hűvösebbre a hőmérsékletet, minthogy a túl forró vízben legyünk. Fontos, hogy mennyit vagyunk a vízben és hogy mit teszünk, amikor kiszállunk belőle.

A berendezés védelméért

Először is, egy jól szigetelő, szorosan záródó fedelet mindenképp szerezzünk be. Ez segít majd abban, hogy a jakuzziban lévő meleg víz magas hőmérsékletű maradjon, ne hűljön ki. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a vízszintet és ha alacsony, akkor töltsük fel a medencét vízzel. Ha alacsony a vízszint, akkor bizonyos alkatrészek meg is fagyhatnak, ez pedig károsíthatja a jakuzzit. A vizet fontos tisztán tartani is, a karbantartás, tisztítás, szűrés télen sem maradhat el. A fagy számos kockázatot jelenthet a jakuzzi számára, fontos, hogy ha vizet szeretnénk cserélni, keressünk egy enyhébb napot. A jakuzzi fúvókáit érdemes kikapcsolni télen, hisz a fúvókák levegőt fújnak a vízbe, ami által csökken annak hőmérséklete, télen pedig a meleg megőrzése még több energiába kerül.

Az egészségünk védelméért

Sokan szeretnek hosszú ideig ücsörögni a meleg vízben, miközben kint fagy, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Hiába van kint hideg, az extrém meleg hőmérséklet tartósan nem tesz jót a szervezetünknek. Mint ahogy arra is figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot igyunk. Semmiképp ne fogyasszunk ilyenkor hideg italokat, igyunk meleg teát, szoba-hőmérsékletű vizet. A fontos, hogy ha huzamosabb ideig pihenünk a jakuzziban, ne feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról. Tervezzük meg azt is, hogy mi lesz, ha kiszállunk a meleg vízből és megcsap bennünket a fagy. Befelé, szárazon könnyebb, kifelé már kevésbé. Vigyünk köntöst, papucsot és gyorsan menjünk be a házba, miután kiszálltunk a vízből.

(LM)