érdekességek

Ebben töltjük életünk egyharmadát, nem mindegy milyen anyagot választunk

Ebben töltjük életünk egyharmadát, nem mindegy milyen anyagot választunk

Kép forrása: pixabay.com

Hacsak nincs az életünkben túl sok stressz, feszültség vagy betegség, akkor a legtöbb emberre igaz az, hogy imádunk aludni. Az alvás fontossága testileg és lelkileg is jelentős, hiszen a rossz alvás kihat a mindennapokra, befolyásolhatja a munkát, de még a testsúlyunkat is. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen ágyba fekszünk le esténként.

 

Az emberi szervezet nagy része alvás közben regenerálódik és életünk 1/3-át alvással töltjük. Éppen ezért az ideális ágy és matrac kiválasztása sokkal nehezebb és összetettebb feladat, mint gondolnánk. Érdemes figyelembe venni, hogy milyen testhelyzetben alszol, hogy mekkora vagy, hogy a puhább vagy a keményebb fekvőhelyet szereted, hogy milyen alapanyagokat kedvelsz, vagy épp azt, hogy allergiás vagy-e valamire.

„Az ágy kiválasztásánál a legtöbben a hálószoba méretét nézik, ami kis lakás esetében különösen fontos. Az átlagos franciaágy méret a 160x200-as, de sokan keresik a 140x200-ast, és a 180x200-ast is. Sőt, ma már egyre több a magas ember, ezért nem ritka az sem, ha valaki 210 vagy 220 cm-eres hosszúsággal rendeli az ágyat. Egy másik jelentős szempont, hogy van-e ágyneműtartó vagy nincs. Hasznos tud lenni, hiszen ebbe nem csak az ágyneműt lehet elpakolni, hanem akár a ruhákat is. Tapasztalataink szerint az ágynemtartós ágyak sokkal népszerűbbek, mint az ágykeretek. Utóbbit inkább albérletekbe, szállodákba, nyaralókba vásárolják meg, a lakosság részére viszont praktikusabb az ágyneműtartós ágy” – mondta Szabó Attila fenyőbútor-szakértő, a Komforttéka tulajdonosa.

Van, aki „beleszeret”, míg mások inkább mérlegelnek

Vannak népszerű ágytípusok, de a választás mindig a vásárló egyéni ízlésétől függ. Van, aki úgy választ ágyat, hogy nem gondolja ki előre, csak majd „beleszeret” egybe, míg mások hosszas keresgélés és főleg kipróbálás után találják meg a megfelelőt.

„Mindig érdemes kipróbálni a választott ágyat. Ráfeküdni, hogy érezzük a keménységét, a tapintását, akár a bútor illatát is. Teljesen más egy fémvázas ágy, mint a fenyőből készült ágyak. Az igazán jó és tartós ágyak tömör fenyőből készülnek. Ezeknek sokkal melegebb hatása van, mint egy fém ágynak, ami inkább a rideg, merev érzetet adja. Fenyőből is lehet modern ágyat csinálni, így kellemes, barátságos kisugárzása lesz a szobának” – mondta a fenyőbútor-szakértő, aki azt hozzátette: „a jó fenyőfa ágy előnye, hogy lapra szerelt, könnyű szétszedni és összerakni, ugyanakkor tartós, akár 15-20 évig is vállalható rá a garancia”.

Ma már allergénmentes fenyőbútorok készülnek

Az ágy alapvetően két részből áll az ágykeretből, valamint az abban lévő ágybetétből, amit akár úgy is definiálhatnánk, mint az ágy lelkét. Ide tartozik a matrac is. Ha valaki allergiára hajlamos, asztmás vagy ekcémás, akkor érdemes allergiabarát matracot vagy fekvőbetétet vásárolni.

„A fenyőbútorok teljesen allergénmentes anyagokból készülnek, hidegbázisú festékeket, lakkokat használnunk. Ezeket már bio bútoroknak is nevezhetjük. A matrac, valamint az ágy, ágykeret vásárlása során jobb szakértői segítségét kérni, hogy pihentető alvásban legyen része az embernek, hiszen nem mindig az a jó, amit mi kigondolunk, vagy épp szépnek találunk” – tette hozzá Szabó Attila, a Komforttéka tulajdonosa.

És akkor a nagy kérdés, hogy hol legyen az ágy? Az egyszerűbb megoldás, hogy ahol elfér. Akinek viszont van tere, az figyeljen arra, hogy az ágynak nem szabadna az ablakhoz közel lennie, és a huzatos részeket is kerüljük. Legjobb megoldás az ajtóval szemben elhelyezni az ágyat, a fej részénél fal, a két oldalról pedig minimum 80 cm a kényelmes közlekedés miatt.

LM