
Kép forrása: pixabay.com
Van egy növény, amelyet generációk óta ismerünk, illata bejárja a vidéki portákat, virágaiból szörp, bogyóiból lekvár, kérgéből orvosság készül. A bodza – vagyis a Sambucus nigra – évszázadok óta a népi gyógyászat, a konyhaművészet és a kultúra elválaszthatatlan része.
A bodza eredete az európai és nyugat-ázsiai térségek őshonos flórájába vezethető vissza. Már az ókori görögök és rómaiak is használták – Hippokratész például a bodzát "természetes patikának" nevezte, míg Plinius feljegyzéseiben is szerepel, mint gyógynövény. A középkori kolostorok gyógyfüves kertjeiben külön helye volt: virágát láz, meghűlés és köhögés ellen alkalmazták, míg a termése enyhe hashajtóként és immunerősítőként szolgált.
Nemcsak gyógyította az embereket, de hiedelmeket is táplált. A bodzafa alatt – tartották – boszorkányok gyűltek össze, de egyes vidéki hagyományok szerint ház elé ültetve megóvta az otthont a rossz szellemektől. E kettősség – a gyógyító és a mágikus – mindig is körüllengte a bodzát.
Magyarországon a bodza igazi reneszánszát éli. Míg korábban főként a paraszti kultúra része volt, ma már a modern konyha és a gasztroforradalom egyik kedvenc alapanyaga lett. A bodzaszörp újra divatba jött, különösen a tavaszi időszakban, amikor virágzáskor az illatos tájakat elárasztják a gyűjtögetők és lekvárfőzők. Sőt, nem ritka, hogy gourmet éttermek menüjén bodzavirág-tempura vagy bodzás panna cotta szerepel.
Az ipari termesztés is egyre jelentősebb: hazánk Európa egyik legnagyobb bodzatermesztője, főként a fekete bodza bogyóját exportálják Németországba és Skandináviába, ahol természetes színezőként és vitaminforrásként használják fel.
A bodza tehát nem csupán egy növény – hanem egy élő kapcsolat múlt és jelen, természet és tudomány között. Illata a falusi estéké, de szerepe egyre nagyobb a városi laborokban és gourmet tányérokon is.
Így készül az illatos frissítő, ami generációkat köt össze
Hozzávalók (kb. 5 liter bodzaszörphöz):
– 30–40 friss, kinyílt bodzavirág
– 3 liter víz
– 2 kg kristálycukor
– 2 db citrom (bio vagy kezeletlen héjú)
– 2 dkg citromsav (vagy 1 púpozott evőkanál)
Az elkészítés lépései:
-
Gyűjtés – csak tisztán és időben!
A bodzavirágot száraz, napos időben, forgalomtól távoli helyen érdemes gyűjteni, amikor a virágok teljesen kinyíltak és az illatuk a legerősebb. A virágokat óvatosan rázzuk le, hogy a bogarak távozzanak, de NE mossuk meg – különben az értékes virágpor is elveszik, ami a szörp ízének kulcsa. -
Áztatás – a virág lelke a vízben
A vizet felforraljuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy nagy fazékba vagy üvegbe tesszük a bodzavirágokat, rákarikázzuk a megmosott citromokat, és ráöntjük a vizet. Lefedve 2 napig állni hagyjuk hűvös, árnyékos helyen, naponta egyszer megkeverve. -
Leszűrés – tiszta alap, tiszta íz
A két nap elteltével a keveréket sűrű szűrőn vagy tiszta konyharuhán átszűrjük. A virágokat és citromkarikákat kinyomkodjuk, hogy a lehető legtöbb aroma a lében maradjon. -
Cukrozás és tartósítás
A leszűrt folyadékot nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Kevergetve addig melegítjük (de nem forraljuk), amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. -
Palackozás – az üvegbe zárt tavasz
Az elkészült szörpöt tiszta, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és sötét, hűvös helyen tároljuk. Felbontás után hűtőben tartandó.
Tipp: Ha tartósítószer nélkül szeretnéd eltenni, fagyaszd le kisebb adagokban, vagy pasztörizáld az üvegeket 80 °C-on 20 percen át.
Egy pohár nyugalom
A bodzaszörp nem csupán ital: illata gyerekkort idéz, íze egy tavaszi reggelt. Frissítőként szódával vagy ásványvízzel keverve, citromkarikával és mentalevéllel kínálva verhetetlen. De bátrabbak proseccóval vagy gin-tonicba is próbálhatják – az eredmény mindenkit meglep.
És miközben egy pohárral kortyolunk belőle a teraszon vagy egy fárasztó nap végén, ne feledjük: e pár csepp illatos folyadékban ott rejlik a bodzabokrok nyári zsongása, a kézzel szedett virágok csendje, és a természet egyik legszebb ajándéka.
#recept
LM





