érdekességek

A Túró Rudi története

A Túró Rudi története

Kép forrása: wikipedia.org

Több mint hatvan évvel ezelőtt kezdődött a Túró Rudi története, 1954-ben három magyar szakember Moszkvába utazott, hogy tanulmányozzák a szocialista tejipart. Itt találkoztak a túróvaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokival bevont édességgel. Ezt akkor túróminyonnak keresztelték el. Hazaérve javasolták a hazai igényeknek megfelelő fejlesztést és 12 évvel később megszületett a Túró Rudi. Ami kicsit édesebb, mint a szovjet túróminyon, a formája és az összetétele is más.

 

Rudolf vagy Rudi?

Sokan azt gondolnák, hogy az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjének neve, Mandelville Rudolf ihlette a Rudi kifejezést, azonban a névadó Klein Sándor volt, aki a rúd alakú forma miatt adta a Rudi nevet a Túró Rudinak. Ezt a nevet sokan erkölcstelennek találták, a Tutu és Titi nevet javasolták helyette, a Hírlapkiadó vállalat nem is engedélyezte a termék reklámozását. Nyomtatott reklámok nélkül kezdődött tehát a Túró Rudi története, melynél már az első csomagoláson megjelent egy piros copfos kislány, és a ma is élő szimbólum, a pötty. A gyártása kezdetben Erzsébetvárosban zajlott, majd Nyíregyházán, később Mátészalkán egy erre a célra létesített túróüzemben. Érdekesség, hogy eleinte hurkatöltőt használtak a rúd formához.

A konkurencia

Ahogy teltek az évek, úgy jelentek meg a konkurens termékek, a túró desszertek, snack-ek és így tovább. A Túró Rudi védjegy oltalom alatt áll, a rendszerváltás után két céghez, a Danone-hoz és a Sole-Mizo-hoz került, más cégek nem is használhatták. Így akarták megakadályozni, hogy a Túró Rudi név köznevesüljön. A kifejezést tehát védi a jog.

Miből áll a Túró Rudi?

Erről már a Magyar Élelmiszerkönyvből tájékozódhatunk, e szerint: tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból, különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú, desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50%-nak kell lennie. Így szól a hivatalos megfogalmazás, és ha ellátogatunk egy üzletbe, bizonyára látjuk, hogy mennyiféle túródesszert is van a polcokon. Ami nem véletlen, hisz az elmúlt közel fél évszázadban a Túró Rudi töretlen népszerűséggel menetel előre. Ma már többféle változat kapható, tej- és étcsokis bevonattal, különböző töltelékekkel, ízesítésekkel. A vélemények természetesen megoszlanak, hogy melyik a legfinomabb. A Túró Rudit ma már jégkrém formájában is megkóstolhatjuk és folyamatosan szélesedik a kínálat, ahogy születnek az újabb és újabb ízesítésű finomságok.

(LM)