érdekességek

A szauna jótékony hatásai

A szauna jótékony hatásai

Kép forrása: pixabay.com

Szaunázni sokan szeretnek, hisz egészségesebbé válnak, megszépül a bőr, a szervezet még ellenállóbb lesz. A szaunázásnak rengeteg előnye van, ahhoz azonban, hogy az egészségügyi előnyeit élvezhessük, nem árt néhány szabályt betartani.

 

Lelki feltöltődés

A szaunázás sokak számára egyet jelent a kikapcsolódással, relaxációval és ez jelenti a szaunázás egyik előnyét is. A lelki, a mentális pihenés, amire napjainkban mindenkinek szüksége lenne. Egy kis szünet a rohanó világban, egy kis lelassulás, pihenés. A testi bajaink sokszor lelki eredetűek, ezt is sok szakembere bebizonyította már. Így ez mindenképp a szaunázás mellett szól.

Az izzadást régóta használják terápiaként, a Harvard Health Publications szerint a maják már háromezer éve is használták az izzasztóházakat, mint ahogy Finnországban is ősrégi hagyomány már.

Mi is a szauna?

Egy olyan helyiség, ahol az emberek melegben pihennek. A szív- és érrendszer számára ez sok előnnyel járhat. Meg kell egymástól különböztetünk többféle szaunát. Sokan, ha a szauna szót hallják, a finn szaunára gondolnak, ahol 70-100 fokos hőmérséklet van, azonban ma már léteznek infraszaunák is, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, az itt eltöltött idő pedig hosszabb is lehet. A hagyományos szaunákban általában 10-20 százalék között van a páratartalom. Bizonyos szempontból a gőzfürdők is szaunák, itt ugyan a páratartalom maximális, a hőmérséklet azonban nincs olyan magas. A hatás azonban hasonló.

Az izzadás előnyei

A szaunázás során a bőr hőmérséklete mintegy negyven fokra emelkedik, ahogy nő ez a hőmérséklet, úgy kezdődik meg az izzadás. A szervezet megpróbálja hűteni magát a pulzusszám emelkedik, a szív dolgozik, az erek erősebbé válnak. Kitágulnak, fokozódik a keringés.

A szív- és érrendszeri előnyök és a lelki feltöltődés mellett azonban más jótékony hatása is van a szaunázásnak. Így segíthet enyhíteni az izomfájdalmakat, javítja az ízületek állapotát, csökkenti a gyulladásos fájdalmakat, csökkenti továbbá a stressz szintjét.

Fontos a szabályok betartása

A szaunázásra is igaz, hogy ahhoz, hogy sokáig élvezhessük az előnyét, be kell tartanunk a szabályokat. Ilyen például az, hogy alkoholos befolyásoltás alatt nem szabad szaunázni és mérni kell azt az időt is, amit a helyiségben töltünk. Ez változik attól függően, hogy finn szaunában vagy infraszaunában izzadunk-e, előbbi esetben tíz perc a maximum egyszerre, és hosszabb pihenésekkel tarkíthatjuk az itt töltött időt. Utóbbi esetben fél órát javasolnak a szakemberek.

(LM)