érdekességek

A Föld napja

A Föld napja

Kép forrása: pixabay.com

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

 

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Fontos, hogy figyeljünk és óvjuk azt a rendszert, melynek részeként élünk, tevékenykedünk. A jelzések felhívják a figyelmet arra is, hogy nem szabad túlfogyasztani a Föld energiaforrásait, hiszen csak ez az egy bolygónk van, és a természet felbecsülhetetlen értéket nyújt számunkra - többek között - termőtalaj, élelmiszer, friss víz és tiszta levegő formájában.

Túlfogyasztás esetén a természeti értékek veszélybe kerülnek. Nem mindegy tehát, hogyan bánunk a természettel, a talajjal, a vízzel, azaz a környezetünkkel. A fenntarthatóság minden szereplő számára kihívás: a magánembereknek, a döntéshozóknak és a vállalatok vezetőinek egyaránt.

Mit tehetünk? Sokat. Zöldítsük, hűtsük a környezetet, ültessünk fát, hagyjuk a vizet a tájban, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk, termeljünk kevesebb hulladékot, a legapróbb odafigyelés és cselekvés is számít!

 

#érdekesség