Család

Üvegbe zárt nyár: így készül a klasszikus meggybefőtt

Üvegbe zárt nyár: így készül a klasszikus meggybefőtt

Kép forrása: freepik.com

A meggy termesztése a Kárpát-medencében évszázadokra nyúlik vissza, de a befőzés tömeges elterjedése a 19. század közepére tehető, amikor a cukor már szélesebb körben hozzáférhetővé vált. Ekkor kezdtek el a háziasszonyok nagyobb mennyiségben lekvárokat, kompótokat és természetesen meggybefőttet készíteni, hogy a nyár ízeit megőrizzék a hideg hónapokra.

 

A befőzés nem pusztán konyhai munka volt: egyfajta családi rituálé, ahol mindenki kivette a részét. A nagymamák receptjei kézről kézre jártak, és bár az alap szinte mindenhol ugyanaz volt, a fűszerezés és a technika családonként eltért. Egyesek fahéjat és szegfűszeget tettek az üvegbe, mások a tiszta gyümölcsízt részesítették előnyben.

Klasszikus meggybefőtt recept:

Hozzávalók (kb. 5 db 7 dl-es üveghez):

  • 2,5 kg érett, de kemény meggy

  • 40–50 dkg kristálycukor (ízlés szerint)

  • kb. 1,5 liter víz

  • 1–2 rúd fahéj és pár szem szegfűszeg (opcionális)

  • tartósítószer (szalicil vagy nátrium-benzoát – ízlés szerint, de sokan a hőkezelést választják helyette)

Elkészítés:

  1. A meggyet megmossuk, szárát eltávolítjuk, és kimagozzuk.

  2. Az üvegeket alaposan kimossuk és sterilizáljuk.

  3. A vizet a cukorral felforraljuk, hogy szirupot kapjunk. Ha fűszereket használunk, most adjuk hozzá.

  4. A forró sziruppal leöntjük az üvegekbe rakott meggyet, egészen a peremig.

  5. Az üvegeket szorosan lezárjuk.

  6. Hőkezeléssel tartósítjuk: egy nagy lábasba vizet teszünk, beleállítjuk az üvegeket, és 15–20 percig gyöngyözve forraljuk.

  7. Lassan kihűtjük, majd száraz, hűvös helyen tároljuk.

A meggybefőtt akár 1–2 évig is megőrzi friss ízét, és télen elővéve igazi felüdülést nyújt.

Régen a meggybefőtt nem csupán desszertként jelent meg, hanem sült húsok mellé is tálalták, frissítő savanykás kísérőként. Ma is sokoldalúan használható: desszertekhez, süteményekbe, turmixokhoz vagy akár koktélokhoz.

 

#recept