Család

Tepertős pogácsa recept– a magyar konyha sós koronája

Tepertős pogácsa recept– a magyar konyha sós koronája

Kép forrása: pogacsa-receptek.hu

Van valami különösen otthonos abban az illatban, amely egy frissen sült tepertős pogácsából árad. Egyszerre idézi a falusi disznótorok világát és a nagymama sparheltje mellé telepedett gyerekkort.

 

Hozzávalók, egy csipet nosztalgiával

  • 50 dkg liszt (finomliszt, a jó öreg BL55-ös)

  • 25 dkg darált tepertő

  • 2,5 dkg élesztő (friss, nem a poros fajta)

  • 2 dl langyos tej

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 tojás

  • 1,5 teáskanál só

  • 5 dkg puha vaj vagy zsír

  • 1 evőkanál tejföl (mert egy kis krémesség sosem árt)

+ 1 tojás a kenéshez
+ Liszt a nyújtáshoz, és egy jó adag türelem a hajtogatáshoz

A kelesztés: amikor a tészta álmodik nagyot

  1. Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy csipet cukorral – körülbelül 10 perc alatt éledezik fel az élesztőbirodalom.

  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a puha vajat, a tojást, a tejfölt, és végül a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, és sima, kissé lágy tésztát kapunk.

  3. Letakarva, meleg helyen 45-60 percig kelesztjük. A tészta ez idő alatt kétszeresére dagad – vagyis komolyan veszi a dolgát.

A hajtogatás: a tepertő jön, és a varázslat elkezdődik

  1. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra.

  2. Rákenjük egyenletesen a darált tepertőt.

  3. Hajtogatás következik: először a tésztát három részben hajtjuk, mint egy levelet: alulról fel, felülről le, majd jobbról balra, balról jobbra.

  4. Letakarjuk, pihentetjük 20 percet.

  5. A nyújtás–hajtogatás műveletet még kétszer megismételjük, mindig 20 perc pihenővel. Ez adja meg a pogácsa rétegzettségét és azt a roppanós belső textúrát, amitől nem lehet abbahagyni.

Sütés: a siker illata már a levegőben van

  1. Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét rácsosan bevagdossuk – nem csak esztétika, ez segít az egyenletes sülésben is.

  2. Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk a korongokat.

  3. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük felvert tojással.

  4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

LM