
Kép forrása: pogacsa-receptek.hu
Van valami különösen otthonos abban az illatban, amely egy frissen sült tepertős pogácsából árad. Egyszerre idézi a falusi disznótorok világát és a nagymama sparheltje mellé telepedett gyerekkort.
Hozzávalók, egy csipet nosztalgiával
-
50 dkg liszt (finomliszt, a jó öreg BL55-ös)
-
25 dkg darált tepertő
-
2,5 dkg élesztő (friss, nem a poros fajta)
-
2 dl langyos tej
-
1 teáskanál cukor
-
1 tojás
-
1,5 teáskanál só
-
5 dkg puha vaj vagy zsír
-
1 evőkanál tejföl (mert egy kis krémesség sosem árt)
+ 1 tojás a kenéshez
+ Liszt a nyújtáshoz, és egy jó adag türelem a hajtogatáshoz
A kelesztés: amikor a tészta álmodik nagyot
-
Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy csipet cukorral – körülbelül 10 perc alatt éledezik fel az élesztőbirodalom.
-
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a puha vajat, a tojást, a tejfölt, és végül a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, és sima, kissé lágy tésztát kapunk.
-
Letakarva, meleg helyen 45-60 percig kelesztjük. A tészta ez idő alatt kétszeresére dagad – vagyis komolyan veszi a dolgát.
A hajtogatás: a tepertő jön, és a varázslat elkezdődik
-
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra.
-
Rákenjük egyenletesen a darált tepertőt.
-
Hajtogatás következik: először a tésztát három részben hajtjuk, mint egy levelet: alulról fel, felülről le, majd jobbról balra, balról jobbra.
-
Letakarjuk, pihentetjük 20 percet.
-
A nyújtás–hajtogatás műveletet még kétszer megismételjük, mindig 20 perc pihenővel. Ez adja meg a pogácsa rétegzettségét és azt a roppanós belső textúrát, amitől nem lehet abbahagyni.
Sütés: a siker illata már a levegőben van
-
Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét rácsosan bevagdossuk – nem csak esztétika, ez segít az egyenletes sülésben is.
-
Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk a korongokat.
-
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük felvert tojással.
-
180 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
LM





