Család

Nagyszülők és unokák kapcsolata

Nagyszülők és unokák kapcsolata

Kép forrása: pixabay.com

A nagyszülők és unokáik közötti kapcsolat kölcsönösen előnyös minden fél számára. Fizikailag és lelkileg egyaránt. Az unokák fitten és frissen tartják a nagyszülőket, akik új célokkal gazdagodnak, az unokák pedig olyan érzelmi biztonságot élhetnek át, melyre minden életkorban szükségük van.

 

A nagyszülők elfogadást, türelmet, szeretet, stabilitást, bölcsességet, szórakozást és támogatást nyújtanak az unokáknak. Ez a gyerekekre is jó hatással van, tanulmányok kimutatták, hogy akik a nagyszüleikkel érzelmileg közel nőnek fel, kevésbé hajlamosak a depresszióra felnőttként. Az érzelmi biztonság minden életkorban fontos, és a szülők mellett jó ha vannak nagyszülők is, akik teljesen más kapcsolatban vannak a gyerekekkel. Sok vicces kép és történet is kering az interneten, melyek mind arról szólnak, hogy a nagyszülők elkényeztetik a gyerekeket, ennek pedig valós alapja van. Míg szülőként fontosak a keretek, a szigor, a szabályok, a nagyszülők kicsit engedékenyebbek.

A kapcsolatok ápolása

A nagyszülők és unokák közötti szoros kapcsolat kialakításának egyik alapja a gyakori találkozás. Ahol lehetséges, a nagyszülőket meg kell hívni, hogy látogassák meg unokáikat. Sokszor ez fizikai korlátokba ütközik és a találkozások sem lehetnek mindennaposak, de ebből is ki lehet hozni a maximumot. Ha ritkák a látogatások, az unokát izgalommal, várakozással tölti el az utazás. Ez is segít abban, hogy a nagyszülőkkel együtt töltött időt különlegesnek tekintse a gyerek.

A kapcsolattartásnak van online, virtuális módja is, ehhez is folyamodhatunk. Sőt, a beszélgetések mellett a nagyszülők videóra vehetik, hogy mesét olvasnak, majd ezt megoszthatják unokáikkal. Nem olyan, mint személyesen, de mégis jobb, mint sehogy. Ha a nagyszülők távol élnek, helyezzünk el otthonunkban fényképeket róluk és meséljünk sokat a nagyszülőkről, saját gyermekkorunkról. Így szülőként segíthetjük a kapcsolatuk erősítését úgy is, hogy nem tudnak gyakran találkozni.

A nagy találkozás

Ha pedig végre eljön a találkozás ideje, az sok-sok élményt kínál. A nagyszülők megmutathatják hobbijaikat, elvihetik az unokákat horgászni, megtaníthatják kötni, horgolni, varrni vagy akár sütni-főzni is. A nagyszülők házában általában nagyobb a szabadság, de fontos, hogy legyen akármilyen engedékeny is a nagymama vagy nagypapa, ne szálljon szembe a szülők nevelési elveivel. A közös időtöltés mindennél fontosabb, ez erősíti leginkább a kapcsolatot. A nagyobb gyerekekkel már érdemes a  család történetéről is beszélgetni, mesélni, sőt, akár egy családfát is lehet rajzolni.

#család

LM