Család

Mivel méregtelenítsünk

Mivel méregtelenítsünk

Kép forrása: pexels.com

Először is érdemes tisztázni, hogy orvosi berkekben a méregtelenítés, más néven detoxikáció a szervezetbe került toxikus anyagok kivezetését jelenti kórházi körülmények között. Napjainkban azonban a méregtelenítés egy lágyabb, nem kórházhoz kötött formája is elterjedőben van, amely során méregtelenítő élelmiszerek és készítmények segítségével szelíden, kórházi felügyelet nélkül igyekszünk eltávolítani szervezetünkből a felgyülemlett méreganyagokat.

 


Mikor és hányszor méregtelenítsünk

Szakemberek azt javasolják, hogy mindenki méregtelenítsen évente legalább egyszer, azonban bizonyos csoportok kerüljék a detoxikációt, ezek pedig a várandós és szoptató édesanyák, a cukorbetegek, szívelégtelenséggel együtt elő betegek, az alultáplált személyek, a gyermekek és a rákos megbetegedésben szenvedő páciensek. A méregtelenítés megkezdése előtt érdemes kikérni háziorvosunk véleményét, megfogadni a tanácsait, és ha van rá lehetőségünk, csináltassunk egy teljes vérképet.

Mi történik a méregtelenítés alatt

A méregtelenítés folyamata során szervezetünk megszabadul a felhalmozódott méreganyagoktól. Fő méregtelenítő szervünk a máj, tehát a legtöbb méreganyag is itt található. Elsődleges cél, hogy a májat megtisztítsuk! Erre remek választás egy-egy megfelelő gyógytea, mint például a katángkóró- vagy benedekfűfőzet, de a lenmagolaj is kiváló méregtelenítő hatással bír. Ezzel együtt megtisztul a vérünk is, ezt tovább fokozhatjuk, ha fogyasztunk csalánlevél teát, málnalevél teát, gyermekláncfű vagy körömvirág teát. A nyirokrendszer is megújul egy-egy méregtelenítés folyamán, és mivel nyirokrendszerünk az immunrendszer része, különösen fontos, hogy jó állapotban legyen, hiszen így kerülhetjük el az állandó betegeskedést. Ennek tisztítására ugyancsak ajánljuk a gyermekláncfűből készült teát, pajzsmirigy problémák esetén pedig fogyasszunk közönségesgalaj-teát.

Méregtelenítés – nemcsak táplálékkal

A méregtelenítés alatt fontos, hogy legalább 2-3 liter tiszta (szűrt) vizet vegyünk magunkhoz. A folyadék mennyiségét kipótolhatjuk a méregtelenítést segítő gyógyteákkal, frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevekkel. Méregtelenítő hatása van a zellernek, a snidlingnek és a sóskának – akár nyersen kerülnek a salátánkba, akár préselve a poharunkba, csodásan egészítik ki a méregtelenítő kúránkat.


A méregtelenítő folyamatokat segíthetjük, ha beiktatjuk mindennapjainkba a mozgást. Legalább heti háromszor, alkalmanként minimum 30 perces mozgás javasolt – a legjobb, ha mindezt a szabadban végezzük, hiszen a friss levegő a tüdőnket is tisztítja és edzi. Természetesen, egy tempós erdei vagy parkban megejtett séta a lelkünkre is jótékonyan hat, és ez legalább annyira fontos a méregtelenítés alatt, hiszen akkor teljes a szelíd detoxikáció, ha fizikai és lelki síkon is megtisztulhatunk. Ez utóbbihoz kiváló segítség egy-egy meditáció, elmélkedés, és a már említett természetjárás.


A szauna és a gőzkabin ugyancsak kiegészíti a méregtelenítést, jótékonyan hat a bőrre, az érrendszerre, felgyorsítja a méreganyagok kiürülését, ráadásul nem elhanyagolható stresszoldó és az ereinket edző hatása sem.

Napjainkban számos mérgező hatásnak vagyunk kitéve mind táplálkozás, mind életvitel tekintetében. Ugyanakkor, ha rendszeresen beiktatunk egy-egy méregtelenítő kúrát, megtisztulhatunk, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk, mi több, könnyebben vehetjük az elénk gördülő akadályokat.

#család #egészség