Család

Mit fedez a casco? - 5 érv a biztosítás megkötése mellett

Mit fedez a casco? - 5 érv a biztosítás megkötése mellett

Kép forrása: Freepik.com

„CASCO-t akarok, CASCO, CASCO-t akarok…” a régi TV reklám rendkívül jól szemléltette, hogy miért érdemes CASCOT-t kötni az autóra. A történet szerint egy Trabant éppen darabjaira hullik, a főszereplő sofőr pedig azon tűnődik, miért is nem kötött CASCO-t időben… És meg is bánja a döntést. Legyen barátunk intő példája jó tanulság számunkra, és ha tehetjük, kössük meg a biztosítást a járműre, mielőtt bekövetkezne a baj!

 

A CASCO (Comprehensive Automobile Service COverage) egy autóbiztosítási forma, amelynek köszönhetően a biztosító a jármű kárait teljes körűen, azaz minden káresemény esetében megtéríti. Magyarországon a CASCO biztosítást biztosítótársaságok kínálják, így a fedezet elérhetősége és tartalma függ az adott biztosítótársaság ajánlatától és a kötött biztosítási szerződés részleteitől. A CASCO ma ismert formáját a ’90-es évektől kezdve vehetik igénybe az ügyfelek, de maga a fogalom már a ’70-es években is létezett.

Mikor érdemes, és mikor kötelező CASCO-t kötni? Miért nem elég csak a kötelező felelősségbiztosítás?

Ha új járművásárláshoz szeretnénk hitelt felvenni, szinte minden esetben kötelező CASCO biztosítást kötni. Természetesen más esetekben is megköthetjük, például, ha nagy értékű az autó, vagy most gurult ki a szalonból. A két jól ismert biztosítási forma között – bár elsőre hasonlónak tűnhetnek – az a különbség, hogy míg a KGFB káresemény okozásakor a másik járművet védi, addig a CASCO a sajátunkat ért károkat fizeti meg.

Hogyan válasszunk megfelelő CASBO biztosítást?

Minden biztosítótársaság más és más ajánlatokat kínál, ezért fontos alaposan összehasonlítani az ajánlatokat, mielőtt döntést hozunk. A CASCO biztosítás általában magasabb díjjal jár, mint az egyszerű kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, azonban bizonyos konstrukciókban biztosítást nyújt az autóra, a sofőrre és az utasokra vonatkozóan is, sőt, egyes változatai még a poggyászokra is kiterjednek. Ehhez egy casco biztosítás kalkulátort érdemes használni.

Miért érdemes CASCO-t kötni?

A CASCO biztosítás konkrét fedezete és kizárásai biztosítótársaságonként változhatnak, ezért fontos a biztosítási szerződés feltételeit alaposan áttanulmányozni, mielőtt megkötjük azt. A casco biztosítás általában a következő károkat fedezi:

  1. Baleset: ha a jármű balesetet szenved, akkor a CASCO biztosítás általában fedezni fogja az okozott károkat, például a jármű javítását vagy cseréjét.
  2. Lopás: ha a járművet ellopják, vagy feltörik, akkor a CASCO biztosítás általában fizeti a lopás vagy a betörés okozta károkat.
  3. Természeti katasztrófák: a CASCO biztosítás általában fedezi a természeti katasztrófák, például az árvíz, vihar vagy földrengés okozta károkat.
  4. Tűz: ha a jármű tűzvész áldozatává válik, akkor is számíthatunk a CASCO-ra.
  5. Üvegkár: a casco biztosítás valamennyi esetben megtéríti a jármű üvegeinek, és/vagy a tükröknek okozott károk költségeit.

Az ajánlatok eltérőek lehetnek a biztosítótársaságtól függően. Mivel szinte végtelen számú konstrukciót állítottak össze a biztosító társaságok, érdemes alaposan tájékozódni a CASCO biztosítás kiválasztása és a szerződés aláírása előtt. Egy értékes jármű esetében azonban megéri elővigyázatosnak lenni!

LM