
Kép forrása: Dr. Németh Csaba
Tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes. A legtöbbek számára ennyit mond a paleo étrend, ami hosszú évek után is nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. Talán ennél többről is szól a „paleozás”, azonban egy biztos, a paleo karácsonyi finomságok sok-sok ételallergiásnak, ételérzékenynek és cukorbetegnek is teljesebbé teszik az ünnepeket.
A paleo diéta egy olyan étrend életvitelként történő követése, amely nyersanyagai paleolitikumban fogyasztott élelmiszereken alapul. A paleolitikum körülbelül 2,5 millió kezdődött, és 10 000 évvel ezelőttig tartott, tehát a földművelés kezdete elé nyúlik vissza. A modern paleo diéta gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húsokat, halat, tojást, dióféléket és magvakat tartalmaz. Ezek olyan élelmiszerek, amelyeket a múltban az emberek vadászattal és gyűjtögetéssel szerezhettek be. Sokan azért választják a paleo étrendet, mert segít fogyni vagy egészséges testsúlyt tartani, egyes kutatások szerint csökkenteni a szívbetegségek, vagyis a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, de a tej- és glutén-érzékenyek és cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják a paleo alapanyagokból készült ételeket. - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi-tanár.
Itt van három ellenállhatatlan ünnepi paleo finomság receptje:
Szilvás krémes
Egyszerű sütemény liszt nélkül... Bármilyen mag őrleményéből elkészíthető, de ebből a kettőből lesz a leglátványosabb. Így a legerőteljesebb a kontraszt.
Hozzávalók:
a sárga piskótához:
5 tojás
5 dkg darált mandula
5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipet só
a mákos piskótához:
5 tojás
5 dkg darált mák
5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipet só
a krémhez:
4 dl ToTu tej
4 tojássárgája
8 gramm zselatin
8 dkg eritrit
vanília ízlés szerint
továbbá:
cukormentes lekvár (a szilva, a meggy és a barack is jól passzol hozzá)
A krém valamennyi hozzávalóját közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehúzva a tűzről kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihűtjük, majd annyi időre amíg megdermed, hűtőszekrénybe tesszük (akár előző nap is elkészíthetjük). A sárga piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált mandulát és a vaníliát. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshab felét hozzáforgatjuk a mandulás tojássárgájához, majd a maradék habot is. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros tepsire 30x35 cm-s téglalapot kenünk, végül 180°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 8-10 percet szikkasztjuk, mielőtt lehúzzuk róla a papírt. A mákos piskótát ugyanúgy készítjük el, mint a sárgát, értelemszerűen mákot használva a mandula helyett. A vaníliás krémet átturmixoljuk, majd a mandulás piskótára kenjük. Ráfektetjük a kihűlt mákos piskótát, amit vékonyan megkenünk a lekvárral. Két egyforma lapra vágjuk. A két részt a lekváros felükkel egymásra fektetjük. Enyhén lenyomkodjuk, hogy a két rész összeragadjon. Kis időre visszatesszük a hűtőbe, végül tetszés szerint szeleteljük.
Mazsolás „túrós” kuglóf
Hozzávalók:
20 dkg ToTu Rögös
10 dkg kókuszliszt
5 dkg nyílgyökérliszt
3 tojás
10 dkg eritrit
2 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
1,5 dl víz
1 vanília rúd kikapart belseje
fél teáskanál szódabikarbóna
5 dkg mazsola
Az elkészítése pofon egyszerű. A hozzávalókat a mazsola kivételével alaposan összeturmixoljuk. Hozzáforgatjuk a mazsolát. Szilikon kuglófformába öntjük, végül 160°C-os sütőben 60 perc alatt megsütjük.
Dió torta
Hozzávalók:
a piskótához:
10 db tojás fehérjéje
18 dkg őrölt dió
10 dkg eritrit
csipet só
a krémhez:
20 dkg ToTu krém
20 dkg olvasztott kókuszolaj
10 dkg darált dió
4-5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai
a díszítéshez:
2-3 evőkanál darált dió
félbe vágott dió
A tésztához a tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk az eritrittel elkevert darált diót. A masszából 35x30 cm-es téglalapot kenünk, sütőpapíros lemezre, majd 175°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. 3 egyforma csíkra vágjuk. Amíg a tészta sül, illetve hűl, elkészítjük a krémet, amihez a ToTu krémet kikeverjük a folyékony, de nem meleg kókuszolajjal, végül a diót, a vaníliát és az édesítőanyagot is hozzáforgatjuk. 3-4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többivel pedig betöltjük a diós lapokat. A tetejét és az oldalát lekenjük a félretett krémmel. Az oldalán megszórjuk darált dióval, a tetején pedig félbevágott dió szemekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
LM

