Család

Mire figyeljen a szülő, ha a gyerek mindenképp macskát akar

Mire figyeljen a szülő, ha a gyerek mindenképp macskát akar

Kép forrása: pixabay.com

A macskatartás sok örömet hozhat a családba, de felelősséggel is jár. Olyan szépen kéri a gyerek, hogy legyen cica...

 

Szülőként fontos, hogy átgondold a következő szempontokat, mielőtt rászánod magad a döntésre, hogy vásárolsz vagy örökbefogadsz egy cicát.

A macskatartás hosszú távú elkötelezettséget igényel. Egy macska élettartama akár 15-20 év is lehet, ami azt jelenti, hogy hosszú távon kell gondoskodni róla. Gyermeked talán most nagyon lelkes, de fontos, hogy te, mint szülő, tisztában légy azzal, hogy a macska gondozása valószínűleg rád fog hárulni.

A gyerek előbb-utóbb megunja, vagy egyszerűen csak kiröppen a családi fészekből, te pedig ott állsz egy cicával – készen állsz erre?

A macskatartás költségei sem elhanyagolhatóak. Ezek közé tartozik az etetés, az állatorvosi ellátás, az oltások, a parazitaellenes szerek, az alom, a játékok és az egyéb kellékek. Emellett számolni kell az esetleges váratlan állatorvosi költségekkel is, ha a macska megbetegszik vagy baleset éri.

Bár a macskák általában kevésbé igényelnek figyelmet, mint a kutyák, mégis szükségük van társaságra, játékra és gondoskodásra. Rendszeres időt kell fordítani az etetésre, az alom tisztítására, és arra, hogy figyelmet szentelj neki. Gondold át, hogy belefér-e az idődbe és az energiádba a macskatartás. Ismét csak – a gyereknek lehet, hogy kitart a lelkesedése a következő 15 évben, de erre ne vegyél mérget, készülj rá, hogy neked kell foglalkoznod a macskával majd.

 

Minden körülmény biztosított a macskának?

Fontos tisztázni, hogy a családban van-e valakinek macskaallergiája. Az allergia komoly problémát okozhat, és előfordulhat, hogy egyes családtagok egészségi állapota miatt le kell mondani a macskatartásról.

Gondold át, hogy a lakókörnyezeted megfelelő-e egy macska számára. Egyes lakóhelyek, például bérlakások vagy szűkös lakások, nem feltétlenül ideálisak egy állat tartására. Figyelembe kell venni a macska mozgásigényét és a rendelkezésre álló teret is.

Egy saját otthon esetében kisebb a rizikó, de ha cicával és gyerekkel kell esetleg néhány év múlva új albérletet keresni, akkor lehet néhány álmatlan éjszakád.

A macskák kíváncsi természetük miatt gyakran kerülnek veszélyes helyzetekbe. Érdemes végiggondolni, hogy otthonod mennyire biztonságos egy macska számára. Eddig talán eszedbe se jutott, de gondoskodni kell arról, hogy a mérgező növények, vegyszerek és apró tárgyak ne legyenek elérhetőek számára, készülj rá, hogy a polcokon lévő dolgokat leverésre váró prédának fogja tekinteni és a függönyök, szúnyoghálók is veszélyes terepet jelentenek, a nyitott erkélyről nem is beszélve.

 

Típus és személyiség

A macskák személyisége és fajtája nagyban befolyásolja, hogy milyen életet fog élni veled. Egyes fajták igényesebbek, több figyelmet és gondoskodást igényelnek, míg mások függetlenebbek. Érdemes alaposan utánanézni, hogy melyik macskafajta illik leginkább a család életmódjához.

Ezt követően fontos döntés, hogy vásárolsz vagy örökbefogadsz egy macskát. Az örökbefogadás jóval etikusabb és gyakran költséghatékonyabb megoldás, ráadásul segítesz egy rászoruló állaton. Ha vásárlás mellett döntesz, figyelj arra, hogy megbízható tenyésztőtől származzon a cica, és ne támogass illegális tenyésztési gyakorlatokat.

Megvan a hőn áhított cica, bevásároltál minden eszközből és az otthonod is biztonságossá tetted? Itt még nincs vége a teendőknek! A macskák is igényelnek nevelést, bár nem ugyanúgy, mint a kutyák. Fontos, hogy gyermeked megértse, hogyan kell bánni a macskával, milyen jeleket figyeljen, és hogyan játszon vele biztonságosan. A felelős állattartásról szóló oktatás segít abban, hogy a macska és a gyermek közötti kapcsolat harmonikus legyen.

Utolsó jó tanács - adj időt magatoknak a döntés meghozatala előtt. Beszéljetek róla többször is a családban, olvassatok utána, és gondoljátok át alaposan. Fontos, hogy a döntés ne hirtelen elhatározás, hanem alapos megfontolás eredménye legyen. Ha megszületett a döntés, akkor várjatok 3 hónapot azzal, hogy konkrét kiscicákat nézegettek, emésszétek magatokban, ülepedjen egy kicsit, hisz itt még meggondolhatjátok magatokat, de ha már ott a cica, akkor felelősséggel tartoztok érte!

 

LM