Család

Milyen a jó töltött káposzta?

Milyen a jó töltött káposzta?

Kép forrása: Rupáner-Gallé Margó

Egyszerű kérdés, azonban a válasz nem is annyira egyszerű. Attól függ ugyanis, hogy kinek milyen ízlése van, ki hol és hogy nőtt fel. A töltött káposztát hajlamosak vagyunk ugyanis kisajátítani, mint tipikus nemzeti, magyar étel. Azonban jó tudni, hogy a töltött káposzta nemcsak a miénk, számos más országban is készítik, ilyen-olyan változatban.

 

De még ha Magyarországon maradunk is, akkor is számos változattal találkozunk. Talán a legalapvetőbb különbség abban van, hogy valaki rizzsel, vagy gerslivel, más néven árpagyönggyel készíti-e. Ezen kívül van darált húsos és apróra vágott húsos változat, paradicsomos és paradicsom nélküli. Számos változata létezik és arra, hogy milyen a jó töltött káposzta, a válasz talán ebben a sokféleségben rejlik. Vannak, akik savanyított, mások sima káposztalevéllel készítik. És ha a hagyományokon is túl vagyunk, akkor itt vannak még az újítások, a modern verziók. Kicsi vagy nagy? A méret is számít, vannak, akik apró, kicsi gombócokat gyúrnak, mások öklömnyi káposztákat főznek.

Annyi biztos, hogy kevés dologhoz ragaszkodik úgy az ember, mint az általa megszokott káposztához. Aki gerslivel ette gyerekkorában, felnőttkorában is azzal fogja készíteni és azt tanítja majd meg gyermekeinek is.

Tájegységenként változó

A szabolcsi káposzta jellegzetessége, hogy kicsi töltelékek vannak, ezekbe pedig paradicsomot és paprikát is darálnak, a hagyma és a fokhagyma mellé. A nyírségi káposztához édes káposztát használnak, a káposzta leveléhez pedig paradicsomlevet öntenek. Székelyföldön nagy gombócokat használnak és füstölt húst is használnak a készítéséhez. Van, hogy kaprot tesznek a töltelékbe és nem használnak hozzá pirospaprikát. Az is változó, hogy tejföllel vagy anélkül fogyasztják-e. A tájegységi sajátosságok mellett pedig a családi hagyományok is szerepet játszanak abban, hogy ki hogy eszi a káposztát.

Annyi biztos, hogy a töltött káposzta valamilyen formában az egész Kárpát-medencében jelen van, egyes források szerint a törököktől származik. Az első magyar töltött káposzta recept 1698-ból származik, M. Tótfalusi K. Miklós Szakácsmesterségek könyvecskéje így ír: A sós káposztát szépen aprítsd meg, azonban nyers tehénhúst szalonnával öszve kell vágni jól a vágókéssel, szép aprón, abba bors, gyömbér, só, ez meglévén darabonként takargasd egész káposztalevélben, elsőben az ormóját lemetélvén azaz a torzsácskáját, rakd fazékba az aprított káposztával, főzd meg jó és mikor megfőtt, egy kevés bort bocsáss belé, jobb ízű lesz, tálald fel, ha megborsolod, annál jobb lészen.

#recept

(LM)