Család

Mikor kezdjünk el mesét olvasni a gyermekünknek?

Mikor kezdjünk el mesét olvasni a gyermekünknek?

Kép forrása: meskete.hu

A gyereknevelés szakirodalmában nem véletlenül bukkan fel rengetegszer a mese szerepe, és a mese fontosága. A mese szerepe egy kisgyermek életében sokkal nagyobb, mint ahogyan a legtöbb felnőtt gondolja. A mesék fantasztikus világa olyan kapukat nyithat meg egy szülő számára, melyen keresztül biztonságos, izgalmas, és tartalmas gyerekkort tud a csemetéjének biztosítani. Emellett a mesehallgatás beindítja a beszédfejlődést, bővíti a gyermek szókincsét, illetve hozzájárul a szülő-gyermek közötti kapcsolathoz.

 

Rengeteg szakember alátámasztotta már azt, hogy a meseolvasás, és a mesék hallgatása a gyermek személyiségfejlődésére milyen pozitív hatással van, ebben pedig nem is érdemes kételkednünk. Nagyon sokan próbálnak odafigyelni arra, hogy minden nap olvasson a gyermekének estimesét, de sokak számára nem világos az, hogy melyik életkorban milyen mesét kell a gyermeknek olvasni, sőt az sem biztos, hogy egyértelmű, hogy egyáltalán mikortól kell mesét olvasnunk a kicsiknek.

 

Mikortól olvassunk meséket a gyermekeinknek?

Már akkor érdemes lehet mesélni a babának, mikor még csak a pocakban van, ilyenkor érdemes lehet ugyanazt a versikét, vagy mondókát mondani neki, hiszen sokak szerint az ismerős dallam, és a hang születése után is meg fogja majd nyugtatni. Tehát ebből kiindulva elmondhat, hogy a mesélést ilyen formában már a születése előtt célszerű elkezdeni.

Ha korában megszerettetjük a kicsikkel a mesét, akkor az a későbbiekben is az előnyére fog válni, hiszen a mesékből nagyon sok mindent tanulhatnak a gyerekek. Ha már beszél a gyermek akkor a meseolvasást biztosan nagyon fogja élvezni. Az sem ritka, ha ebben a korban folyamatosan ugyanazt a mesét fogja a gyerkőc kérni tőlünk.

3 évnél fiatalabb gyermek számára az ideális választás lehet a rövid, könnyen érthető mese, mely egy egyszerű cselekményt mutat be.
Ezt követően idővel jöhetnek az egyre hosszabb, egyre összetettebb történetek, de arra mindig figyeljünk, hogy a mese kiválasztása során olyat keressünk mely a korának, és a fejlettségének is megfelel.

 

A mese, amely pillanatok alatt beindítja a gyermek fantáziáját

A szülő esténként mesét olvas a gyereknek, ő pedig azonnal képes megalkotni a hallottak alapján egy képet, egy elképzelést arról, ami a történetben zajlik. A mesehallgatás során azonnal beindul a gyermek képzelete, ám ilyenkor nem csak a látványt hozza létre, hanem alkothat a gyerek magában képeket, illatokat, sőt még érzéseket is. A gyerek a mesében lévő főhőssel nagyon hamar azonosulni tud, így az egész történetet magáénak éli meg, azáltal pedig, hogy a főhős minden akadályt legyőz, és a végén minden jóra fordul, a gyerek saját maga is bátrabbá, merészebbé válik. Hiszen, ha a mesében a végén minden jóra fordul, és a jó mindig legyőzi a rosszat, akkor ez megtörténhet a valóságban is, nem igaz?

Létezik egy weboldal, a Meskete.hu, mely nem régen nyitotta meg a virtuális kapuit a mesék birodalmában, de már most hatalmas népszerűségnek örvendhet. A portál a magyar kezdő, és profi írók meséit és verseit gyűjti össze, ennek köszönhetően az író publikálni tudja az új művét, a kisgyermekes családok pedig egy könnyen kezelhető oldalon tudják kiválasztani, hogy melyik lesz a legjobb esti mese aznapra. Az oldal felületén jelenleg több mint 1300 hagyományos mese, és több mint 200 hangosmese található, mely különösen jól jöhet akkor, ha a szülők éppen nem tudnak mesét olvasni a gyermeknek (például vezetés közben az autóban.)

Regisztrált tag ként lehetőségünk van Pdf formátumban az adott meséket letölteni, sőt a kedvenceinkre még szavazni is tudunk. Azok a mesék pedig, melyekre az olvasók a legtöbb szavazatot adták le, bekerülnek egy mesekönyve, melyet az oldal a közeljövőben fog kiadni.
Bár az oldal nem régóta üzemel, a megalkotókat hatalmas büszkeséggel tölti el az, hogy jelenleg több mint 100.000 meseolvasást mutat az oldal statisztikája.

#család