Család

Miért nem eszik a baba?

Miért nem eszik a baba?

Kép forrása: pixabay.com

Fontos kérdés, és aggasztó is, hisz ha egy kisbaba nem eszik, nem tudjuk megkérdezni, hogy miért nem teszi, így nyilván a szülő elkezd aggódni, hogy a kisbabájának valami baja van, beteg, valami rossz történik. Azonban ez nem feltétlenül van így. Annak, hogy egy baba nem eszik, több oka is lehet.

 

Lehet, hogy azért nem eszik, mert fáradt, jóllakott, vagy lehet az is, hogy beteg, vagy beteg lesz. Az is előfordul, hogy nem a mi időbeosztásunk szerint éhezik meg, ilyenkor pedig hiába tukmáljuk belé az ételt. Fontos, hogy a baba eszik, ha éhes, ha pedig nem az, akkor azt egyértelműen jelzi. Fogadjuk el ezt a jelzést, bízzunk abban, hogy a baba tudja, hogy mennyi ételre van szüksége. Ne etessük erővel, mert akkor rossz élmények kapcsolódhatnak az evéshez. Ha aggódunk, kérdezzük meg a gyerekorvost.

Új ételek, új élmények

Szinte minden gyereknél előfordul, hogy elutasítja az új ételeket. Szerencsére ezt a szakaszt kinüvik, de sok gyerek hetekig, akár hónapokig is elutasítja az új ízeket. Ebben is segíthet a szülő, úgy, ha az új ételt hasonlóvá teszi, mint már egy megismert ízt. Például ha eddig sárgarépapürét adtunk a kisbabának, akkor az édesburgonyát is próbáljuk meg pürésítve odaadni, sokkal könnyebben el fogja fogadni. Az új ételek bevezetését kezdjük kis adagokkal, ne rémítsük meg a gyereket, hogy csak az új ételt tesszük elé.

Sok szülő panaszkodik arra, hogy a kisbabájuk finnyás, válogatós. Ennek sok oka lehet, lehetséges, hogy még nem áll készen arra, hogy szilárd ételt fogyasszon, mint ahogy az is, hogy nincs annyi ételre szüksége, amit mi adunk neki. A kisbabák számára az ismerős ízek, ételek megnyugvást jelentenek, ezért szeretik ugyanazokat az ételeket enni, és ezért ódzkodnak sokan az újdonságoktól.

Fontos a türelem

Nagyon fontos a türelem, egy kisbaba nem annyi idő alatt eszi meg az ételt, mint egy felnőtt. Sokan türelmetlenek, bosszankodnak, hogy a kicsi játszik az étellel, dobálja, összekeni magát. Fontos, hogy hagyjunk időt a kisbabának az evésre, adjunk a kezébe kanalat, hadd gyakoroljon, tanulja meg a használatát. Ez fontos lépés az önállóság felé, ne vegyük el tőle a tanulás lehetőségét.

Fontos, hogy szülőként ne könyvekből neveljünk, bár azok is nagyon fontosak, de mindig figyeljünk a kisbabánkra. Mindennek oka van, annak is, ha elutasítja az ételt, annak is, ha bizonyos ételeket nem szeret. Lehetséges például, hogy allergiás arra az ételre, vagy csak egyszerűen nem szereti. A lényeg, hogy ne legyünk erőszakosak, ha pedig aggódunk, kérjük ki gyermekorvosunk véleményét.

(LM)