Család

Méregtelenítés szabályai

Méregtelenítés szabályai

Kép forrása: pexels.com

A helyesen végzett méregtelenítés hozzájárul a testi-lelki egészségünk megőrzéséhez, eléréséhez, ám mindenképp érdemes tisztázni, hogy mi a méregtelenítés, és mi nem. Először is a méregtelenítés nem egyenlő az éhezéssel, a testünk éheztetésével. A testünk a szerveink segítségével, mint a máj, az emésztőrendszer, a tüdő, a bőr, a nyirokrendszer, illetve a vesék, naponta megszabadul a méreganyagoktól, vagyis önmagától is végzi a méregtelenítés folyamatát. Mi a méregtelenítő kúrával csak segíteni, támogatni tudjuk ezt a folyamatot.

 

Másrészt a méregtelenítés szinten nem egyenlő a fogyókúrával sem, igaz ugyan, hogy a folyamat során előfordulhat testsúly csökkenés, ám a méregtelenítő kúrának nem ez az elsődleges célja. A cél ugyanis az, hogy a szervezetünk megszabaduljon a testünkben felhalmozódott, nem kívánatos méreganyagoktól, ezt pedig nem lehet csak úgy, hűbelebalázs módjára elvégezni. Azt sem árt figyelembe venni, hogy a méregtelenítő kúra és az életmódváltás sem feltétlen egy és ugyanaz.

Az egészséges méregtelenítésről

A méregtelenítő kúrára testileg és lelkileg is egyaránt készen kell állni. Mindenképp érdemes kikérni a házi orvosunk vagy egy táplálkozási szakértő tanácsát, különösen akkor, ha valamilyen egészségügyi problémával küszködünk. Nem vagyunk egyformák, a méregtelenítő kúrára sem egyformán reagálunk, ezért célszerű szakember segítségét is igénybe venni, aki ránk szabja a kúrát, így hatékonyabban érhetjük el a célunkat.

 

A pontos tervezés rendkívül fontos, hiszen a méregtelenítő kúrát nem szokás hosszú távon végezni, persze alapja lehet egy esetleges életmód, illetve étrend váltásnak. Általános érvényű szabályok a következők:

 

  • több zöldség és gyümölcs beiktatása az étrendbe
  • a cukrokat, a vegyileg kezelt élelmiszereket és félkész árukat érdemes kiiktatni az étrendből
  • 3-4 liter víz elfogyasztása: a sok folyadék egy méregtelenítő kúra során elengedhetetlen, arra viszont figyelni kell, hogy a megfelelő mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat pótoljuk a szervezetünk számára
  • rendszeres testmozgás: nemcsak az étrend változtatása lényeges. Mivel a méreganyagok nagy része az izzadsággal is távozik, ezért fontos, hogy a kúra alatt végezzünk könnyű testmozgást.

 

Méregtelenítő módszerek, melyek kevésbé terhelik meg a szervezetet

A méregtelenítő kúra alatt éhségérzetre, fáradékonyságra és fejfájásra is számítani lehet, ezért mindenképp érdemes alaposan megtervezni a böjt napjait. Hogy kevésbé terheljük meg a szervezetünket, mindenképp célszerű kerülni a böjt alatt a nagyobb fizikai megterheléseket, legyen szó munkáról vagy testmozgásról. A hosszabb séták sokkal célravezetőbbek ilyenkor, mint a több órás edzések. A szaunázás is segíti a méreganyagok távozását, hiszen ilyenkor is izzadunk, viszont közel sem olyan megterhelő, mint mondjuk a futás.

Ha nem szeretnénk drasztikus méregtelenítő kúrát végezni, akkor elég lehet, ha csak eljárunk szaunázni, esetleg egy zöld tea vagy más gyógytea kúrát tartunk, természetesen orvosi jóváhagyás mellett.

#család #egészség