Család

Így védekezhetsz az elhúzódó allergiaszezon ellen

Így védekezhetsz az elhúzódó allergiaszezon ellen

Kép forrása: pixabay.com

Az elhúzódó nyárias időnek köszönhetően az allergiaszezon még így ősz elején is komolyan érezteti hatását. Magyarországon körülbelül 1,5 millióan szenvednek a parlagfű allergiától. A pollenek okozta kellemetlen tünetek ellen legtöbben különböző gyógyszerek, vagy gyógyhatású készítmények segítségét veszik igénybe, vannak, akik a házi praktikákra esküsznek, de sokat segíthet a megfelelő takarítás és az otthoni levegőminőség javítása is. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogyan lehet hatékonyan felvenni a harcot a kellemetlen tünetekkel szemben.

 

Hazánkban 3,5 millióra tehető az allergiások száma, ebből 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. A pollenallergia a világon az egyik leggyakoribb krónikus betegség, attól függően pedig, hogy melyik pollenek okoznak tüneteket, az allergiaszezon tavasztól egészen ősz végéig eltarthat. A parlagfű virágzása miatt jellemzően a nyár második fele a legnehezebb időszak. Az Országos Közegészségügyi Intézet felmérése alapján a magyarországi lakosság 20%-a szenved pollenallergiában, de a becslések szerint ez a szám a 30%-ot is elérheti.

Jellemző tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, az enyhébb kellemetlenségek mellett viszont gyakori panasz a fáradékonyság, a légzési nehézség, valamint alvási zavarok is jelentkezhetnek. A szakemberek álláspontja szerint klímaváltozás hatására változnak az évszakok is és az év több hónapja kedvez a növények virágzásának és a pollen terjedésének, ez pedig elnyújtja az allergiaszezont. Az őszre húzódó, a szokásosnál melegebb idő pedig Magyarországon is meghosszabbította a nyári allergia szezont.

Az orvossal egyeztetett allergiaellenes készítmények szedésén túl is tehetünk az allergiás tünetek csökkentése, enyhítése ellen.

 

Ki lakik az ágyadban?

Az ágyneműinket cseréljük, mossuk gyakrabban, mert ezen is megtapadhatnak az apró részecskék, melyek szellőztetés során, vagy akár hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda. A matracban megtelepedő por és poratkák ellen pedig rendszeres porszívózás ajánlott, így nagyobb eséllyel lesz zavartalan az éjszakai alvás.

Napi hajmosás

Elsőre furcsának tűnhet, de allergiaszezonban ajánlatos naponta hajat mosni, akár csak átöblítés jelleggel is hazatérés után. Ezzel elkerülhetjük, hogy otthonunk minden szegletébe eljussanak hajunkról a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcsék.

Figyeljünk a háziállatokra

A pollenszemcsék könnyen megtapadnak házi kedvenceink mancsán és szőrén, így tisztítsuk meg ezeket kutyasétáltatás után, vagy amikor cicánk hazatér egy hosszabb kinti kalandozásból. Ma már vannak kifejezetten kisállatok ápolására kifejlesztett porszívótartozékok, melyek biztosítják, hogy a kifésült szőr és elhalt hámsejtek azonnal egy zárt rendszerbe kerüljenek, így megakadályozzák az allergének levegőbe történő visszajutását.

Szőnyeg helyett parketta

A különféle növények mellett a por és a poratka is allergiát válthat ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy allergiánk időről-időre kiújul – akár szezontól függetlenül is –, és a házban leginkább padlószőnyegek vannak, fontoljuk meg ezek eltávolítását és kemény padlóburkolatra való cserélését. A háztartási por, a poratkák és más allergének egy átlagos porszívózás esetén is megragadhatnak a szőnyegszálak között. A kemény padló könnyebben, hatékonyabban tisztítható, sokkal kevésbé tapad meg rajta a por.

Takarítás minden nap

Allergiaszezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára. Ajánlott egy napi gyors „fenntartó” takarítást bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetéssel otthonunkba jutó pollent és port is eltávolítsuk.

 

LM