Család

Időskori hallásromlás

Időskori hallásromlás

Kép forrása: Victofon

Az időskori hallásromlást sokan a kor természetes velejárójának tekintik, ugyanúgy, mint a látás romlását. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a már bekövetkezett halláskárosodás kezelését érdemes minél előbb megkezdeni.

 

A hazai köztudatban még mindig tapasztalható némi ellenérzés a hallást segítő technológiákkal kapcsolatban. Ennek oka többnyire abból fakad, hogy a hallásproblémákkal küzdő emberek nem ismerik a legkorszerűbb hallásjavító megoldásokat, vagy tartanak a hallásszűrő vizsgálatoktól. Fontos megértetni az érintettekkel, hogy a szűrés gyors és fájdalommentes vizsgálat, melynek végeztével a szakemberek számára kiderül, hogy szükséges-e további kivizsgálás. Ezt követően a páciensnek lehetősége nyílik arra, hogy a vizsgálatot végző szakemberrel megbeszélje jelenlegi hallásállapotát, és hogy mit kell tennie hallásjavítása érdekében.

Sokan sajnos csak akkor fordulnak szakértőhöz, amikor már a mindennapokban is komoly akadályt jelent számukra hallásuk elégtelensége, és jelentősen rontja életminőségüket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a páciensek, amint kipróbálják a hallókészülékeket boldog megdöbbenéssel fedezik fel újra a tiszta hangokat. A jelenlegi, digitális készülékekben egy-egy miniatűr számítógép dolgozik, mely személyre szabva végzi a beállításokat úgy, hogy az a legoptimálisabb hallásélményt eredményezze használójának.

Kevesen vannak azzal tisztában, hogy a halláskárosodás maga sokkal feltűnőbb, mint a mai modern, szinte láthatatlan hallókészülékek. Érdemes tehát a hallásszűrésekre elmenni, hogy minél előbb megtudják a hallásromlás mértékét – és az audiológus szakemberek segítségével megkaphassák az optimális segítséget ahhoz, hogy életük újra teljes legyen.

Szeretettel várjuk a VICTOFON hallásgondozójában!

(LM)